IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е осми по ръст в Централна и Източна Европа през 2014 г.

В Топ 3 по повишение са борсите в Украйна, Турция и Сърбия, а с най-много спадат индексите в Гърция, Латвия и Унгария

11:28 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX е осми по ръст в Централна и Източна Европа през 2014 г.

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Индексът на сините чипове на българския капиталов пазар – SOFIX, изпрати 2014 г. с повишение от 6,2%. Този ръст отреди на борсовия измерител осмото място в своеобразната класация за най-добре представящите се индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които Investor.bg следи. Само по покачване през декември пък SOFIX e трети сред още 18 бенчмарка.

Най-силен ръст през миналата година записаха борсите в Украйна, Турция и Сърбия. С най-много спаднаха основните индекси на борсите в Гърция, Латвия и Унгария. Равносметката за индексите в региона на ЦИЕ през 2014 г.: 11 се повишават, останалите 8 – спадат. През декември пък единствено пет индекса финишираха на положителна територия, сред които румънският BET се покачи с на-много – 2,11 на сто.

В крайна сметка SOFIX изпрати 2014 г. в средата на класацията, след като през 2013 г. бе първенец с покачване от над 42%. Индексът започна обещаващо годината, като най-вече политическата несигурност сви устрема му.

Кризата в Украйна, която продължава вече около 9 месеца не попречи на водещия индекс PTFS да приключи годината с ръст от 28,75%. Инвеститорите вярваха, че спорът между Русия и Украйна ще се разреши бързо и се отнесоха с доверие към капиталовите пазари на двете страни.

Но това продължи кратко. Европейският съюз и САЩ въведоха санкции срещу Русия, които се отразиха негативно не само на търговията, но и на фондовите, валутните и облигационните пазари. Украинската гривна и руската рубла поевтиняха рязко спрямо долара и еврото. Водещият индекс на Московската борса – MICEX, финишира със спад от 7,15%, като само през декември се понижи с 9 на сто.

Основният турски индекс ISE 100 добави 26,4% към стойността си през 2014 г., след като изтри 13,3% през 2013 г. Ръстът отреди на борсовия измерител второто място по покачване през годината. Това се случва, въпреки че икономиката на Турция записа най-бавния си растеж за последните две години.

На трета позиция е водещият индекс на борсата в Сърбия – BELEX. Повишението от 23,3% до 1 344,82 пункта идва въпреки спада от 3% през декември. Сръбският кабинет прие бюджета за 2015 г., като с него ще трябва да извърши фискална консолидация в съответствие с предоставения кредит от Международния валутен фонд.

Всички държави в региона на ЦИЕ пострадаха от случващото се по оста Брюксел-Киев-Москва. Поради тази причина борсите в Унгария и Латвия, където имаше и парламентарни избори, записаха спадове от по 4% през декември, а 2014 г. изпратиха с понижения от съответно 10,4% и 11,3%.

Сред пазарите в ЦИЕ най-много пострада гръцкият. Водещият борсов индикатор ASE заличи 29% от стойността си през 2014 г., като спадът само през декември бе 14 на сто. На 25 януари гърците ще гласуват на предсрочни парламентарни избори, дошли след като Атина не успя да избере президент. Спекулациите, че Гърция може да напусне еврозоната, се увеличават. 

Ето как се представиха всички индекси през декември и през отминалата 2014 г. в сравнение с 2013 г.:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още