IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ оспорват 19 прихващания на една фирма за над 2 млн. лв.

Росен Ангелчев и Лазар Илиев ще демонтират банкоматите на банката

19:30 | 17.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) оспорват 19 прихващания, осъществени само от една фирма, на обща стойност 2 035 054,72 лв. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 13-17 юли, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Както е известно, поради спазването на банковата тайна наименованието на фирмата не става ясно. Не е известно и срещу кое дружество синдиците са изпратили покана във връзка с увреждане масата на несъстоятелността, изразяващо се в реализиране на обезпечение, предоставено от КТБ по краткосрочно междубанково финансиране.

В периода 10-16 юли включително по сметките на банката са постъпили 82 160,81 лв. Сумата е по-малка от събраните от Ангелчев и Илиев 211,4 хил. лв. през предходната седмица. От последния им отчет е видно, че 9 167 лв. са били погасени на каса, 28 870,29 лв. по банковата сметка в левове в обслужващата банка, а други 22 560 евро – по сметката в единната валута.

Международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, вече разследва вътрешнобанковите и междубанковите трансакции на кредитната институция, които са в резултат както от кредитната, така и от цялостната търговска дейност на банката.

В своя седмичен отчет пред синдиците разследващата компания уточнява, че тази проверка не е приключила и продължават да работят по нея. Успоредно с това текат процесите по събирането на доказателства от външни източници, свързани с разследването и разработването на предложения за конкретни действия по възстановяване на дължими на банката средства.

В четвъртък Илиев и Ангелчев участваха в заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Двамата се обосноваха защо са нужни поредните промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Те предвиждат публикуване на списъка с одобрените от тях кредитори на КТБ, предявили вземания, в Търговския регистър и възможност ФГВБ да разреши други лица, предложени от синдиците, да ги представляват по делата, които се водят, имайки предвид техния нарастващ брой.

Във вторник се очаква НС да одобри промените, които бюджетната комисия прие единодушно.

От седмичния отчет става ясно още, че Ангелчев и Илиев искат да демонтират банкоматите на банката. За целта те са изпратили искане до ФГВБ да одобри разходите по договора за демонтаж и транспортиране на АТМ устройствата.

Освен това синдиците на КТБ продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, отново не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са образували изпълнителни производства, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на възбрана върху недвижими имоти.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
stota4kata
преди 8 години
Уж всички цесии падаха,а сега падат само избрани!? Е щом една цесия е призната след 19ти ЮНИ 2014,то всички трябва да са признати до отнемане на лиценза! В закона няма двойни стандарти,а ако има и ги отменят,потърпевшите ще съдят България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 8 години
За жалост Румъния ще я видим през крив макарон. Румънците си утрепаха диктатора без много церемонии. Тук народът е пасивен и търпелив. Ето в момента много въздишат по Живков...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 8 години
За жалост Румъния ще я видим през крив макарон. Румънците си утрепаха диктатора без много церемонии. Тук народът е пасивен и търпелив. Ето в момента много въздишат по Живков...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
ТИЯ нещо да кажат за "прихващанията" на "защитения крадец"? Или и това е БАНКОВА ТАЙНА? #КОЙ "купи" сградата на КГБ? И това е БАНКОВА ТАЙНА, май... Докато не заиграе гьостерицата. Както в Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още