IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Списъкът с предявилите вземания в КТБ ще е достъпен публично в Търговския регистър

Промени в Закона за банковата несъстоятелност целят съкращаване на процедурата по несъстоятелност на банката

17:55 | 16.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Списъкът с предявилите вземания в КТБ ще е достъпен публично в Търговския регистър

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание реши списъкът на кредиторите, предявили вземания спрямо банка в производство по несъстоятелност, да бъде достъпен публично и по електронен път чрез обявяването му в Търговския регистър. Това стана чрез промени в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), заложени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).

Така списъкът на кредиторите, предявили вземания спрямо Корпоративня търговска банка (КТБ), ще може да бъде оповестен по-рано. Припомняме, че на 22 юни изтече срокът, до който кредитори на КТБ можеха да предявяват свои вземания. Синдиците на банката Лазар Илиев и Росен Ангелчев разполагаха с 14 дни, за да оповестят списъка, но се възползваха от възможността срокът да бъде удължен до 30 дни поради огромния обем работа по съставяне на списъка.

„Предвидените в действащия Закон за банковата несъстоятелност срокове и процедури за изпълнение на правомощията на синдика, насочени към справедливо удовлетворяване на кредиторите, не отчитат големия брой на вложителите и другите кредитори, чиито права и законни интереси следва да бъдат защитени при откриване на производство по несъстоятелност на банка“, гласят мотивите на вносителите, публикувани на сайта на НС на 15 юли.

„В този смисъл предложените промени са насочени към използването на съвременните технологии и в частност - функциониращата система на Търговския регистър, за създаване на механизъм за по-бързо информиране на вложителите и другите кредитори на банка в производство по несъстоятелност за обстоятелствата, които са свързани с упражняването на правата им като кредитори на банката, а именно: съдържанието на списъка на приети вземания, за подадените срещу приетите вземания възражения, решението на синдика по тези възражения“, пише още там.

Според вносителите в настоящата си редакция ЗБН съдържа сложна и тромава процедура за разглеждане на възраженията на кредиторите срещу приети и/или неприети вземания.

Процедурата предполага персонално уведомяване на възразилия кредитор и заинтересованите кредитори по възражението, провеждането на открито заседание с участието на синдика, и на ново уведомяване на заинтересованите страни относно решението на синдика.

Предвиденият в ЗБН 14-дневен срок за осъществяване на процедурата в цялост е логически неиздържан и фактически неизпълним дори при малък брой кредитори, респективно - малък брой постъпили възражения.

Това допълнително удължава процедурата по несъстоятелност и може да увреди масата на несъстоятелността. В тази връзка промяната дава възможност да се съкрати времето, което принципно би било необходимо за индивидуалното уведомяване на голям брой кредитори, и по този начин да се постигне реално ускоряване на производството.

С предлаганите промени се цели създаването на нова процедура по оповестяването на списъците на кредиторите на банка в производство по несъстоятелност и съответно - процедура по провеждане на разглеждането на възраженията на кредиторите срещу включване или невключване на вземания в списъка, които процедури да отчитат проблемите, произтичащи от големия брой кредитори в производството по несъстоятелност на банка.

„Около 8 хил. кредитора на КТБ само за град София трябва да се запознаят със списъка до 10 дни. Това предполага редица затруднения – струпвания на хора пред банката, откриване на нови места за работа с клиентите, поставяне на офис оборудване, предпоставки за създаване на безредици, наемане на охрана“, коментира мотивите синдикът Росен Ангелчев.

В общата търговска несъстоятелност тази възможност вече е отчетена и успешно се прилага на практика през последните години, отчете и Менда Стоянова.

Освен това се реши Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да разрешава на синдиците да упълномощават лица, които да присъстват на съдебни дела, както и да завеждат дела от името на банка в несъстоятелност.

Преди гласуването на промените Менда Стоянова коментира, че те са продиктувани от новостта на ЗБН и от работата на синдиците на КТБ, в чийто ход те срещат затруднения.

„Ще прочистваме закона в движение“, каза в тази връзка тя и добави, че законопроектът е получил одобрение на всички парламентарни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Абе това как ще върне откраднатите пари от Василев???? Нали не очаквате той да провери в търговсия регистър, да се трогне от огромния брой и да върне парите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още