IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ атакуват 7 прихващания на една фирма за над 31 млн. лв.

На 22 юни изтече срокът за подаване на молби за предявяване на вземания, а до 14 дни Росен Ангелчев и Лазар Илиев трябва да публикуват списъка

08:30 | 29.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) атакуват 7 прихващания, осъществени само от една фирма, с общ материален интерес за над 31 млн. лв. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 22-26 юни, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Както е известно, поради спазването на банковата тайна наименованието на фирмата не става ясно. През предходната седмица (от 15 до 19 юни, включително) синдиците на банката са оспорили 19 прихващания за близо 5,7 млн. лв. също само срещу едно предприятие.

През миналата седмица по сметките на КТБ са постъпили 151 653 лв. Сумата е по-малка от събраните от Ангелчев и Илиев 1,209 млн. лв. през предходната седмица. От последния им отчет е видно, че 27 968 лв. са били погасени на каса, 103 007 лв. по банковата сметка в левове в обслужващата банка, други 2 786 долара – по сметката в щатски долари, а 8 088 евро са постъпили по евровата сметка.

Вече втора седмица международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на банката, се отчита за свършената работа.

От отчета на Ангелчев и Илиев става ясно, че компанията е проверила основно 20 кредита, които остават неиздължени на КТБ. Проверката е била насочена както към получателите на заемите, така и спрямо свързаните с тях лица.

В отчета на Alix Partners се казва още, че продължават със събирането на доказателства от външни източници, свързани с разследването, като до сега са получили значителна по обем електронна информация от банката, част от която използват в технологията по проследяване на финансовите потоци в рамките на своята дейност.

На 22 юни изтече срокът, до който вложители в КТБ с негарантирани вземания можеха да подават молби за предявяване на вземанията си. Те имаха два месеца за това, тъй като срокът започна да тече от вписването на решението за откриване производството по несъстоятелност на КТБ в Търговския регистър, което се случи на 22 април.

Съгласно чл. 63, ал. 3 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) вземанията на вложителите в банката, на работници и служители, произтичащи от трудово правоотношение с банката, възникнало до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, и установените с влезли в сила актове публични вземания се считат за предявени и се вписват служебно от синдика в списъка по чл. 64, ал. 1 от ЗБН.

Синдиците имат 14 дни, за да съставят списък с приетите от тях вземания. След съставянето на списъка те заявяват за обявяване в Търговския регистър и публикуват най-малко два пъти в един или повече централни всекидневници съобщение за мястото, където списъкът ще бъде на разположение за проверка в 14-дневен срок от обявяването. Всеки вложител или друг кредитор могат да направят писмено възражение пред синдиците срещу прието или неприето в списъка вземане. Ако след възражението Ангелчев и Илиев решат, че искането не е основателно, спорът може да влезе в съда.

Кредиторите, които не са предявили вземанията си в двумесечния срок по чл. 63, ал. 1 от ЗБН, могат да предявят установителен иск пред съда по несъстоятелността в едногодишен срок от датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност. В конкретния случай този срок изтича на 22 април 2016 г., гласят указания на синдиците относно процеса.

Вземанията на кредиторите се извършва по реда на чл. 94 от ЗБН, а именно:

- първо се удовлетворяват обезпечените вземания;
- разноските по несъстоятелността;
- вземания, за които ФГВБ се е суброгирал, и вземания на вложители, които не са покрити от системата за гарантиране на влоговете;
- вземания на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване;
- вземания на банките;
- текущи вноски, дължими към Държавното обществено осигуряване и възникнали до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, както и вземания, произтичащи от трудови правоотношения, възникнали до една година преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност;
- текущи публичноправни вземания на държавата и общините, като данъци, мита, такси и други, и вземания, възникнали до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност;
- всички останали вземания;
- законна или договорна лихва върху необезпечено вземане, дължима след датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност за банката;
- вземане, произтичащо от безвъзмездна сделка;
- необезпечените вземания, след тези по ред трети, се изплащат при пълно удовлетворяване на вземанията от предходния ред.

Илиев и Ангелчев продължават с исканията за издаване на заповеди за незабавни изпълнения по договори за кредити спрямо дружества длъжници. Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени и в конкретния случай не става ясно към кои фирми са насочени исковете.

Поради същата причина не е известно срещу кои компании синдиците са поискали налагане на запори и към кои други фирми са пратили писма с покани за доброволно изпълнение и за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които банката е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mammita
преди 8 години
Браво. Да видим кога от тези прихващания ще произтекат и обвинения към Цветан Василев, че да могат нашите власти най-после да си размърдат задниците и да г докарат този престъпник в страната, за да го съдим. Не може да завлечеш спестяванията на хиляди хора и после просто да те пуснат да си ходиш само с предупреждение да не правиш повече така. Докато нашите се туткат Василев си пазарува съдии и журналисти с откраднатите пари, за да могат да го изкарат невинен и чист като сълза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Schroeder
преди 8 години
И аз се надявам да върнат парите на вложителите. Ако успеят да подведат и Цветанов под отговорност, ще е чудесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още