IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София с 36% спад на оборота до 14,9 млн. лв. през юли

Това е абсолютното месечно дъно за последните над 10 години

10:31 | 11.08.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Бикът пред сградата на БФБ-София. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Бикът пред сградата на БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Оборотите на Българска фондова борса-София удариха дъното през отпускарския юли и възлязоха на едва 14,9 млн. лв., което е спад с 36% на годишна база и най-ниското ниво за последните над 10 години.

Общите обороти за периода януари-юли 2015 г. възлизат на 265,4 млн. лв., което е понижение с 52% на годишна база.

Броят сделки за седеммесечието е 39 408, или намаление с 55% за година, докато само за юли 2015 г. те са 3 895, или с 40% по-малко, считано на годишна база.

Основният индекс на БФБ – SOFIX, загуби 2,39% от стойността си през юли, приключвайки месеца при 473,64 пункта. Спадът за последните 12 месеца е от около 12%.

С най-голям оборот от началото на 2015 г. само на Основен пазар, на който се търгуват най-ликвидните компании, е ИП Първа финансова брокерска къща ООД с 61,4 млн. лв., следвана от ИП Евро-Финанс АД с 57,8 млн. лв. и ИП Капман с 49,9 млн. лв. Четвърто и пето място се заемат от ИП Карол АД и ИП Елана Трейдинг АД с 46,2 млн. лв. и 38,2 млн. лв., съответно.

При броя сделки отново само на Основен пазар водят ИП Карол с 21 883, ИП Елана Трейдинг АД с 9 717, ИП БенчМарк Финанс АД с 5 860, ИП ПФБК ООД с 4 382 и ИП Капман АД с 2 990.

БФБ-София отчете 118 хил. лв. загуба за полугодието на 2015 г., като спадът на нетните приходи бе с 31% на годишна база до 870 хил. лв.

Акциите на дружеството поевтиняват с 13,3% на годишна база до 2,772 лв. за акция и 18,25 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в дружеството.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
dddd
преди 8 години
Когато бях малък съм чел стари книжки, където описваха един различен свят. Там се приемаше за достойнство и чест, когато си неспособен да се справиш с дадена задача да си подадеш оставката. Интересно ми дали някой няма да направи интервю с ръководството и да ги пита каква самооценка си дават на действията и резултатите от дейността им.После се сетих и за дефиницията за глупост. Всеки път да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат. След като действията на ръководството са довели до около 4 пъти спад в оборота за година и половина, то каква е вероятността същите действия да доведат до нещо различно.Понеже обичам да се заяждам и да давам прогнози мисля да дам още една. Тази година Кауфланд ще има над 4 пъти по-голям оборот от БФБ. Сякаш е време някой да се замисли сериозно по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 8 години
Който иска намира начин, който не иска намира причини...Множеството обективни фактори ги има и на другите регионални борси, възможността да се търгува навън и там я има виж обаче такава липса на инициативност от страна на ръководството я няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе аз не съм от големите разбирачи от БФБ НО си мисля че не е вината само в ръководството на БФБ наистина. Има множество обективни и субективни фактори и голяма вина в случая носят КФН, правителството както и .. емитентите да и.. разбира се възможността да се търгува навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
BigBear
преди 8 години
Сега вече и "кръгли маси" и "ден на инвеститора" не могат да замажат положението. Единственият "полезен" ход на ръководството на борсата е да се да не се показава а при директно зададен въпрос да прехвърля отговорността на други - емитентите брокерите извънземните важното е да не се правят промени ...:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
R.I.P. БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
И по-зле ще става. Келешчето Горанов и другите хиени гледат да я затрият /вече спряха да говорят за приватизация/. Има няколко апетитни хапки със земеделски земи, но те основно се облизват на ресурса на пенсионните фондове. Веднъж като обявят борсата за "закрита" и много лесно ще злепоставят фондовете, че инвестират в чужди фирми и изнасят "капитал"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още