IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри до 2 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на КФН

Средствата са за съставяне на методологията, по която до 12 месеца трябва да се проверят балансите на пенсионните и застрахователните дружества

15:34 | 16.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кабинетът одобри до 2 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на КФН

Министерският съвет (МС) одобри допълнителни разходи по бюджета на Комисията за финансов надзор (КФН) за 2015 г. в размер до 2 млн. лв. за съставяне на методологията, която ще се използва при прегледа на качеството на активите на пенсионните и застрахователните компании, информира правителствената пресслужба.

Средствата са нужни за реализиране на дейностите, заложени в Националната програма за реформи Европа 2020 в областта на небанковия финансов сектор. Става дума за прегледа на качеството на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите в страната, който КФН трябва да организира.

Прегледът ще се извърши въз основа на методология за двата сектора, за чието изготвяне регулаторът ще възложи открита обществена поръчка до края на настоящата година с прогнозна стойност до 2 млн. лв., поясняват от МС в прессъобщение до медиите.

С влизането в сила на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници от 14 август на КФН се вмени задължението да извърши преглед на качеството на активите на пенсионните фондове и застрахователните дружества – по подобие на проверките в банковата система.

Прегледът трябва да се извърши в срок от 12 месеца след влизането в сила на закона, т.е. най-късно до средата на август 2016 г., по методология, разработена от КФН в сътрудничество с компетентните органи на държавите членки на Европейския съюз, и с помощта на независими външни лица и институции с висока професионална репутация.

В закона за преструктуриране на банки е записано, че „КФН определя и оповестява лицата, които извършват прегледа, като разходите за извършването на този преглед са за сметка на пенсионноосигурителните дружества и на застрахователите“.

Проверките и на небанковия финансов сектор се правят „с оглед гарантиране на ефективното функциониране на финансовата система и необходимостта от осигуряване на по-голяма прозрачност на операциите на местния финансов пазар и в съответствие с Националната програма за реформи Европа 2020, приета от МС“.

Към 31 август общите разходи на КФН са в размер на 6,29 млн. лв. при заложени за 2015 г. общи разходи за 10,17 млн. лв., показва актуалният месечен отчет на регулаторния орган. Изпълнението на разходите е на 61,9% от заложените за годината.

Собствените приходи на КФН са за 4,82 млн. лв. при очаквани за годината 7,24 млн. лв. Изпълнението спрямо заложеното към края на август е 66,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Наивник
преди 8 години
Браво бе!!! Само 2 милиона :) Мамини сладки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още