IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредисимо продаде свои вземания, възлизащи на 3,6% от брутния кредитен портфейл

Цесията за близо 724 хил. лв. цели подобрение на структурата и качеството на кредитното портфолио и счетоводния баланс

13:24 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредисимо продаде свои вземания, възлизащи на 3,6% от брутния кредитен портфейл

Кредисимо АД прехвърли своя вземания на стойност 723 747,22 лв., съобщава компанията за бързи кредити чрез Бюлетин Investor.bg.

Решението за продажба на вземанията е факт след решение на Съвета на директорите, взето на заседанието, провело се на 10 ноември. Подписаният договор е със същата дата, но не се споменава коя е другата негова страна. От Кредисимо посочват само, че „сделката не е свързана със заинтересовано лице“.

Вземанията са прехвърлени в замяна на 49 938,56 лв. Цената представлява 6,9% от общия размер на вземанията. Купувач най-вероятно е дружество, специализиращо в събиране на вземания, а ходът на Кредисимо може би е свързан с оптимизиране на кредитния портфейл и счетоводния баланс.

„Вземанията представляват сбор от дължимите суми по сключени от Кредисимо АД договори за кредит с физически лица и включват всички дължими по конкретните договори за кредит суми“, гласи съобщението на компанията.

От Кредисимо уточняват за Investor.bg, че цедираните вземания са съдебни и са напълно обезценени във времето, в резултат на което от сделката се реализира печалба.

Изкупените вземания на обща стойност 724 хил. лв. представляват 3,56% от брутния кредитен портфейл на компанията, който към 30 септември 2015 г. възлиза на 20,332 млн. лв.

В края на септември Кредисимо регистрира двуцифрен ръст на разходите за обезценки и двуцифрен спад на приходите от лихви, което притиска нетния лихвен доход на дружеството. Въпреки това нетната печалба остава на нива, близки до миналогодишните.

Основните акционери на Кредисимо АД към 30 септември 2015 г. са Коста Калинов Кънчев с дял от 28,33%, Сокол Радостинов Янков с 30,83%, Асен Петров Бенев с 25,83% и Константин Тодоров Кръстев чрез Адвенкос ЕООД с 15%. Общо те притежават 99,99% от капитала.

От началото на годината са сключени три сделки с акции на компанията. Последната е с дата 2 септември, като бяха прехвърлени 100 броя от ценните книжа при цена от 11,5 лв. за брой. Пазарната капитализация на Кредисимо е 57,5 млн. лв. Разпределен е и брутен дивидент от 0,26 лв. на акция от печалбата за 2014 г.

Свързани компании:

Кредисимо АД - отписано(17C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още