IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтече срокът за защита на оспорените вземания на кредитори на КТБ

Синдиците на банката имат 40 дни, за да решат кои вземания да включат или изключат от списъка с вече приетите

09:01 | 19.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Изтече срокът, в който кредиторите на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) можеха да обосноват и защитят своите вземания, ако са били оспорени. Това е един от основните акценти в седмичния отчет насиндиците на банката Лазар Илиев, Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 14-18 декември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На 18 декември, петък, изтече 7-дневният срок, в който всеки кредитор на банката с оспорено вземане имаше право да представи пред синдиците писмено становище по възражението срещу оспорването на неговото вземане и да приложи доказателства, които да послужат в негова защита.

В края на ноември синдиците на КТБ публикуваха в Търговския регистър списък със 177 кредитори на банката, чиито вземания бяха оспорени. Сред физическите и юридическите лица най-голямо е оспореното вземане на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който претендира за над 3,7 млрд. лв. Всички те разполагаха със срок до 18 декември, за да докажат основателността на претенциите си.

От днес (19 декември) започва да тече 40-дневният срок по чл. 66, ал. 4 от Закона за банковата несъстоятелност, в който синдиците разглеждат възраженията срещу оспорените вземания.

След като изтече срокът, екипът на Илиев, Донов и Маринова трябва да се произнесе с окончателно решение относно включването или изключването на дадено вземане от списъка с приетите вземания. Така решението ще стане ясно в края на януари 2016 г. Има обаче възможности за съдебни дела.

Над 756 хил. лв. са събрали синдиците на КТБ от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката през миналата седмица, става ясно от отчета.

От тази сума повече от 487 400 лв. е размерът на вземанията от „действащи финансови институции“, събраната сума от дължими от юридически лица кредити е малко под 213 хил. лв., от физически лица – над 55 500 хил. лв., а 601,77 лв. са класифицирани в графа „други“.

През декември е възникнала необходимост от извършване на извънредни, непредвидени в бюджета на синдиците относно несъстоятелността разходи, и поради тази причина те са поискали разрешение от УС на ФГВБ, за да ги направят. В отчета пише и че до фонда е изпратен бюджет на разноските по несъстоятелността за месец януари 2016 г.

Във връзка с предадения доклад на Alix Partners, международната компания, която през юни беше наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, в отчета на Илиев, Донов и Маринова се посочва, че се обсъждат варианти и начини за по-нататъшно сътрудничество във връзка със събиране на вземанията на банката.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още