IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хювефарма и Опортюнити 2009 вдигнаха цената за изкупуване на акциите на Биовет

В становище на управителния съвет на пещерското дружество става ясно, че те приемат цената за справедлива

18:29 | 07.09.16 г.
Хювефарма и Опортюнити 2009 вдигнаха цената за изкупуване на акциите на Биовет

Хювефарма ЕООД и Опортюнити 2009 ЕАД повишиха цената, на която предлагат да изкупят акциите на Биовет АД, от 13,3 лв. на 14,4 лв. Това става ясно от становище на управителния съвет на пещерската компания, разпространено чрез БФБ – София.

С оглед на прогнозните икономически параметри на дружеството и очакванията за развитието му в бъдеще Биовет определя предложената цена за справедлива и посочва, че "търговото предложение е изготвено в съответствие с нормативните изисквания и е справедливо по отношение на акционерите – адресати на предложението“, макар че плановете им за развитие на предприятието включват и отписването му от публичност.

По-рано Хювефарма ЕООД и Опортюнити 2009 ЕАД отправиха предложение към останалите акционери на пещерската компания да им изкупят акциите при цена от 13,3 лв. за брой. 

Предложението идва, след като на 18 юли Хювефарма ЕООД и Опортюнити 2009 ЕАД са сключили споразумение за следване на обща политика по управление на Биовет, включващо съвместно упражняване на правата на глас по притежаваните общо 6 105 380 броя обикновени,безналични акции. Те представляват 90,005% от гласовете в общото събрание на Биовет АД.

Иначе само Хювефарма наскоро увеличи дела си до 86,32%, а Опортюнити 2009 придоби 3,68% от Биовет малко след трансакциите на основния акционер.

Двете компании искат да придобият останалите 9,99% от капитала на Биовет. 

Намеренията на търговия предложител в лицето на Хювефарма не включват преобразуване или прекратяване на Биовет АД. Не се предвиждат и промени в  размера на капитала на дружеството в срок от една година. Няма да има и промени в предмета на дейност и на основната дейност, както и на финансовата стратегия през текущата и следващата финансова година.

Не се предвиждат съществени промени в броя, структурата и състава на персонала на Биовет и в условията на трудовите договори, сключени със служителите.

В становището се посочва още, че плановете на търговия предложител не предвиждат разпределяне на част от реализираната печалба за следващите финансови години под формата на дивидент.

От Биовет отбелязват, че „ в съответствие с това приемането на търговото предложение от останалите акционери не би довело до последствия с негативен характер за дружеството и неговите служители".

От компанията уточняват и че са представени доказателства за наличието на необходимите средства за плащане на предложената цена.

От членовете на управителния съвет на Биовет АД акции от капитала на дружеството притежават само Иван Димитров Мичев и Спас Божидаров Петков - съответно 7 и 164 броя. Те възнамеряват да приемат търговото предложение, се посочва още в становището на пещерската компания.

В първия борсов ден от седмицата – 7 септември, акциите на Биовет поевтиняха с 0,5% до 14,2 лв. От началото на годината книжата на компанията  поскъпват с 23,5% при пазарна капитализация от 96,324 млн. лв. 

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още