IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София прекрати регистрацията на Албена инвест холдинг АД

Причината е заличаване на дружеството в Търговския регистър след вливането в Албена АД

11:45 | 10.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
БФБ-София прекрати регистрацията на Албена инвест холдинг АД

Българска фондова борса - София АД прекрати регистрацията на акциите на Албена инвест холдинг АД, поради заличаване на дружеството в Търговския регистър след вливането в Албена АД.

Прекраряването на регистрацията е от 9 ноември 2016 г. (сряда). 

Справка в страницата на Централен депозитар АД, показва, че акциите на Албена инвест холдинг АД все още не са дерегистрирани оттам.

Заличаването на Албена инвест холдинг АД в Търговския регистър стана на 1 ноември 2016 г.

Вероятно бившите акционери в АИХ ще могат да търгуват акциите си в Албена АД още през настоящия месец.

Междувременно Албена АД свиква общо събрание на акционерите на 12 декември 2016 г. с две точки. Едната е приемане на решение за извършване на сделка по чл. 114 от ЗППЦК, при която за дружеството възникват задължения към заинтересовано лице на обща стойност над 2% от по-ниската стойност на активите съгласно последния одитиран или последния изготвен баланс. Липсват детайли за предлаганата сделка, като те ще бъдат обявени при представяне на поканата чрез БФБ-София.

Втората точка е Албена АД да встъпи като съдлъжник в дълга на Бялата Лагуна АД (дъщерно дружество) по договор за кредит със SG Експресбанк АД в размер на 13,705 млн. евро за финансиране на инвестиции. Част от парите, а именно 9,013 млн. евро ще са за рефинансиране на стари задължения към SG Експресбанк, както и за рефинансиране на търговски кредити към туроператора "Томас Кук". Останалите 4,692 млн. евро са за инвестиционна програма за сезон 2016-2017 г., предвиждаща реконструкция на лоби бар, рецепция и ресторант, както и реконструкция на 50 броя хотелски стаи и други инфраструктурни обекти в курортен комплекс "Бялата лагуна". Кредитът ще се погасява на 11 годишни погасителни вноски.

Албена АД отчете силен туристически сезон с ръст на нетната печалба от 55% на годишна база до 24,75 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г., както и повишение на приходите с 9,68% на годишна база до 76,81 млн. лв. за деветмесечието на тази година спрямо това на миналата.

Акциите на Албена АД поскъпват с 28,42% за последните 12 месеца до 61,5 лв. за брой и 263 млн. лв. пазарна капитализация. Дружеството е разпределило и брутен дивидент от 0,45 лв./акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още