IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В какво да инвестираме през 2017 г.?

Капиталите се насочват към високорискови фондове, като добра перспектива има пред компаниите, зависещи от вътрешното крайно потребление

08:01 | 01.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

2016 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г.". А ето и очакванията на експерти за инвестиционните възможности през 2017 г.

Финансовият пазар бе депресиран твърде дълго време, което дава сигнали, че в следващите години ще се представя по-добре от средното за икономиката. Перспективите са различни в зависимост от времевия хоризонт и риска, готов да поеме отделният инвеститор.

В краткосрочен хоризонт

Краткосрочният хоризонт категорично не е подходящ за инвестиции на фондовата борса, тъй като е несъвместим със съществуващите рискове, заяви пред Investor.bg Павел Николов от Евро финанс.

Банковите депозити и инвестициите в дялове на взаимни фондове с фокус върху паричния пазар са традиционно правилният избор за инвеститорите.

Инвеститорите с краткосрочен хоризонт, ако това не са спекуланти, би следвало да се насочат към нискорискови варианти за инвестиции като взаимните фондове с консервативни стратегии, защото няколко месеца е прекалено кратък период за покупка на акции, обясни от своя страна главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев.

Облигациите са нискорискова инвестиция, която може да предложи по-висока доходност от депозитите, но те са в „мечи пазар“ заради повишаването на лихвите. Трябва да се има предвид, че при тях има високи минимални прагове за инвестиция – т.е. над 50 хил. валутни единици.

Дългосрочен хоризонт

Акциите са рискова инвестиция, която изисква дългосрочен хоризонт и е най-печеливша при икономически растеж. Дивидентните акции остават предпочитани у нас според Цачев, защото освен възможността за по-висока стойност в бъдеще, от тях се получава и редовен годишен доход. „Неслучайно капиталите сега се насочват основно към високорисковите фондове“, отбеляза той.

На страната на акциите като актив за дългосрочна инвестиция застана и Павел Николов. „Бих посъветвал дългосрочните инвеститори да намалят дела на облигациите в инвестиционните си портфейли и, респективно, да увеличат дела на акциите, предвид навлизането на глобалната икономика в нова фаза на настоящия бизнес цикъл“, заяви той.

Взаимни фондове -  първи вариант за спестителите

Те винаги са били подходящ вариант за спестяване за хора без задълбочени финансови познания. По думите на анализаторите самостоятелното управление на портфейл от активи изисква значителни умения, които се придобиват с години. При взаимния фонд единственото решение, което остава за инвеститора, е да подбере подходящия рисков профил на фонда в зависимост от личните си цели и състоянието на икономиката.

И през следващата година те ще са вариант за спестяване и алтернатива на банковите депозити, които според Николов „предлагат обидно ниска доходност“.

Все пак той съветва потенциалните инвеститори преди да инвестират в дялове на даден договорен фонд, да отделят част от свободното си време да проучат съответния фонд, мениджмънта му, представянето му през годините и, не на последно място, инвестициите му (% от капитала на фонда, инвестиран в свързани дружества; големи капиталовложения; и др.).

Перспективни са и компаниите, зависещи от вътрешното крайно потребление

Разходите на работодателите за заплати растат непрекъснато, безработицата пада, което би довело до промяна в психологическите нагласи на потребителите, обясни финансовият анализатор на Реал Финанс Петър Динев.
По думите му натрупани са значителни спестявания, които могат да послужат като източник на потребление. Ниските нива на банковите лихви също ще се отразят положително.

Основното предизвикателство според него в дългосрочен план остава демографският проблем.

„Застаряването на населението и миграцията към по-богатите икономики ще действат възпиращо на растежа на потреблението в дългосрочен план. Мигрантският приток може да се разглежда като добра възможност за разрешаване на демографския проблем и намиране на квалифицирана работна ръка, от чиято липса се оплакват повечето работодатели. За съжаление, все още не се наблюдава държавна стратегия в тази насока. Внимателно селектирани експортно ориентирани компании и проекти в сферата на имотния пазар би трябвало да донесат на инвеститорите приемлива рентабилност“, смята анализаторът.

Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Isabella01
преди 4 години
Здравейте, Отчаяно се нуждаете от заем? Би ли ви лишен от заем от вашата банка или някоя финансова фирма? Имате ли нужда от финансова помощ? Нуждаете ли се от заем, за да изплатите вашите сметки или да купите жилище, или да консолидирате дълга си и да сте дълг? Искате ли да имате собствен бизнес и имате нужда от помощ за финансов заем?Ако отговорът ви е "да", трябва да спрем финансовите ви затруднения. Свържете се с нас сега, за да получите желания заем.Независимо от кредитния Ви рейтинг, ние сме гарантирани да предоставяме финансови услуги на нашите многобройни клиенти по целия свят, защото сме тук, за да помогнем, а не да навредим на никого.С нашите гъвкави пакети за кредитиране, кредитите могат да бъдат обработени и прехвърлени на кредитополучателя в най-кратки срокове.Свържете се с мен сега по имейл: (immaculatecashloan***gmail.com)Забележка: 100% надеждно заемно предложение и без такса за аванс.Много поздравиIsabella Hamilton
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ANAMICHAEL
преди 5 години
Казвам се г-жа Ана Майкъл, Ц.Е.О от гаранциите за гаранция. Имате ли нужда от спешен заем, за да изплатите дълга си? имате нужда от заем, за да подобрите бизнеса си? имате ли нужда от консолидационен заем? ипотечни или други цели? Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Не търсете повече, защото сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми нещо от миналото! даваме заеми на фирми, частни лица и надеждни физически лица с нисък и достъпен лихвен процент и шестмесечен гратисен период преди началото на погасяването на месечната вноска по кредита.За повече подробности и информация относно нашите Общи условия, можете да се свържете с нас днес по електронна поща чрез: (anamichaelguarantytrustloans***gmail.com), (ruthjames608***gmail.com)НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ СЛЕДНИТЕ ВИДОВЕ ЗАЕМИ;1) СТУДЕНТНИ ЗАЕМИ2) ИГРАЧКИ3) Лични заеми4) БИЗНЕС КРЕДИТИ5) КРЕДИТИ НА СОБСТВЕНИЯ ДОГОВОР6) КОНСОЛИДИРАНИ ЗАЕМИ7) Автомобилни заеми8) ЗАЕМИ ЗА ВЕТЕРИНИБлагодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
roseanna
преди 5 години
Здравейте, аз съм г-жа Анита Джоунс, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си или имате нужда от капиталов заем, за да подобрите бизнеса си? Бяхте ли отхвърлени от банките и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като ние сме тук, за да направим всички ваши финансови проблеми нещо от миналото. Ние заемаме средства за физически лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лош кредит или се нуждаят от пари, за да плащат сметки, да инвестират в бизнеса в размер на 2%. Искам да използвам този носител, за да ви информирам, че предоставяме надеждна и бенефициерна помощ и ще желаем да ви предложим заем. Затова се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (anitajones154***gmail.com)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още