fallback

КФН ще разяснява по имейл новата правна рамка на основни директиви на ЕС

Регулаторът установил, че поднадзорните лица не са наясно с промените, които влизат в сила от 3 януари

17:27 | 29.09.17 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) ще отговаря на въпроси по прилагането на европейската директива за пазарите на финансови инструменти MiFID II, която ще предизвика съществени промени в огранизaционната структура на инвестиционните посредници и в системите им за отчетност от началото на 2018 г.

В областта на пазарите на финансови инструменти от 3 януари 2018 г. предстои прилагането на нова нормативна уредба на европейско ниво, която включва Директива 2014/65 относно пазарите на финансови инструменти (MiFID2), Регламент (ЕС) № 600/2014 относно пазарите на финансови инструменти (MiFIR) и над 20 делегирани регламента по прилагането им, както и пакет от Насоки на ESMA. 

Това законодателство ще има сериозен практически ефект върху сектора на търговията с ценни книжа и по-конкретно MiFID II ще предизвика съществени промени. Регламентът за репо сделките ще изисква от страните по такива сделки по- високо ниво на прозрачност, а Регламентът за бенчмарковете съдържа изисквания към лицата предоставящи данни и администриращи индекси, използвани като бенчмаркове (например SOFIX). Всичко това налага доброто им познаване от страна на пазарните участници, което ще способства за правилното им прилагане и ще доведе до по-високо ниво на защита на инвеститорите, както и до по-висока ефективност на пазара на ценни книжа като цяло, посочват от Комисията.

Регулаторът през лятото проведе специализирани семинари, по време на които при контактите с поднадзорни лица беше установено, че съществуват много неясноти и неизяснени въпроси.

За целта беше създаден специален имейл mifid2@fsc.bg, на който заинтересованите лица могат да поставят въпроси относно новата правна рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 10.09.22 г.
fallback