IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще разяснява по имейл новата правна рамка на основни директиви на ЕС

Регулаторът установил, че поднадзорните лица не са наясно с промените, които влизат в сила от 3 януари

17:27 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) ще отговаря на въпроси по прилагането на европейската директива за пазарите на финансови инструменти MiFID II, която ще предизвика съществени промени в огранизaционната структура на инвестиционните посредници и в системите им за отчетност от началото на 2018 г.

В областта на пазарите на финансови инструменти от 3 януари 2018 г. предстои прилагането на нова нормативна уредба на европейско ниво, която включва Директива 2014/65 относно пазарите на финансови инструменти (MiFID2), Регламент (ЕС) № 600/2014 относно пазарите на финансови инструменти (MiFIR) и над 20 делегирани регламента по прилагането им, както и пакет от Насоки на ESMA. 

Това законодателство ще има сериозен практически ефект върху сектора на търговията с ценни книжа и по-конкретно MiFID II ще предизвика съществени промени. Регламентът за репо сделките ще изисква от страните по такива сделки по- високо ниво на прозрачност, а Регламентът за бенчмарковете съдържа изисквания към лицата предоставящи данни и администриращи индекси, използвани като бенчмаркове (например SOFIX). Всичко това налага доброто им познаване от страна на пазарните участници, което ще способства за правилното им прилагане и ще доведе до по-високо ниво на защита на инвеститорите, както и до по-висока ефективност на пазара на ценни книжа като цяло, посочват от Комисията.

Регулаторът през лятото проведе специализирани семинари, по време на които при контактите с поднадзорни лица беше установено, че съществуват много неясноти и неизяснени въпроси.

За целта беше създаден специален имейл mifid2@fsc.bg, на който заинтересованите лица могат да поставят въпроси относно новата правна рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още