fallback

Минималната комисиона на БФБ International остава 1 лв. още един месец

От 1 ноември тя ще се увеличи на 1 евро и ще е по-ниска от предварително обявените минимум 2 евро на сделка

10:43 | 04.10.21 г. 1

Минималната комисиона на БФБ International (MTF BSE International)* остава 1 лв. още един месец до 31 октомври 2021 г., обяви „Българска фондова борса“ АД.

От 1 ноември тя ще се увеличи на 1 евро, но това ще е по-ниско от първоначално планираните минимум 2 евро на сделка.

От 5 юли 2021 г. на БФБ могат да се купят акции на Apple, Facebook и много други.

Минималната комисиона беше 1 лв. със срок до 30 септември 2021 г., а после трябваше да стане 2 евро. Сега промоцията се удължава с един месец, а след това комисионата няма да е 2 евро, а 1 евро.

„Целта е пазарът за акции на водещи международни компании да запази възходящата тенденция, която се наблюдава след старта му и да стане още по-привлекателен за българските инвеститори“, съобщават от пазарния оператор.

Само в първите две седмици оборотът с чуждестранни акции и борсово търгувани фондове (ETF-и) достигна 150 хил. лв.

С многостранната система за търговия могат да бъдат закупени акции на Apple, Facebook, Daimler, "Газпром" и много други компании чрез близо 100-те български инвестиционни посредници директно на родния пазар. Достъпни са и борсово търгувани фондове върху индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ100, STOXX Europe 600.

Предлаганите от БФБ чуждестранни акции и ETF-и обаче срещат силната конкуренция на чуждестранни и български брокери не само като комисиони, но и като разнообразие. Въпреки това сделки на BSE International има, като вероятно това са инвеститори със сметки в български посредници, които купуват чуждестранни книжа, спестявайки си регистрацията при чуждестранен брокер.

*MTF BSE International е многостранна система за търговия, организирана от БФБ, която предоставя възможност на местните инвеститори да диверсифицират своите портфейли с финансови инструменти, издадени от някои от най-известните и ликвидни компании в света.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback