IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC и Standard Chartered продадоха първите в Сингапур облигации в юани

Това ще помогне за отварянето на пазара и за други емитенти, които искат да се финансират в международен план в китайски юани, коментира анализатор

16:03 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC и Standard Chartered продадоха първите в Сингапур облигации в юани

Две от най-големите финансови институции в Европа – HSBC Holdings Plc и Standard Chartered Plc, продадоха първите деноминирани в юани облигации в Сингапур, като по този начин градът-държава се превръща в третия по големина офшорен център за китайската валута, предава Bloomberg.

HSBC пласира 500 млн. юана (81,7 млн. долара) от двугодишните ДЦК чрез своя клон в Сингапур при доходност от 2,25% според официално прессъобщение, разпространено от най-голямата банка в Европа. Британската финансова институция Standard Chartered, която генерира по-голямата си оперативна печалба в Азия, от своя страна продаде 1 млрд. юана при доходност от 2,625%.

"Това ще помогне за отварянето на пазара и за други емитенти, които искат да се финансират в международен план в китайски юани, предлагайки им нови възможности за инвестиции в Сингапур и ще подпомогне за финансирането на бързо растящата търговия в Азия, деноминирана в юани", заяви Матю Кенън, ръководител на подразделението в сингапурския клон на HSBC, отговарящо за глобалните пазари.

Офшорните продажби на дълг във валутата на най-голямата азиатска икономика може да достигнат до 360 млрд. юана през тази година според изчисленията на HSBC. Юанът е натрупал 0,7% спрямо долара през този месец, докато сингапурският долар е загубил 2,2% според данните на Bloomberg.

"Ние виждаме това като още един крайъгълен камък за Сингапур в развитието на неговия статут на офшорен център за китайската валута", каза Рей Фъргюсън, главен изпълнителен директор на сингапурския клон на Standard Chartered Bank в по-ранно изявление.

Сделките за китайските облигации, издадени от двете банки, ще се извършат чрез сингапурския Централен депозитар Pte, подразделение на Singapore Exchange Ltd. За клирингова банка на 8 февруари бе назначена Industrial and Commercial Bank of China, се посочва в изявление на уебсайта на сингапурския финансов орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още