fallback

Последиците от отвързването на швейцарския франк продължават да отекват

Решението на Швейцарската централна банка доведе до редица неприятни промени за финансовите компании

17:51 | 16.01.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Загубите на швейцарската валута предизвикаха шок в петък. В същото време най-големият американски брокер за обмен на кредити на търговци на дребно заяви, че клиентските дългове заплашват изпълнението на капиталовите правила, а новозеландски дилър фалира, пише Bloomberg.

FXCM, който контролира рекордните 1,4 трлн. долара сделки през миналото тримесечие от частни лица, заяви че клиентите дължат 225 млн. долара по сметките си, след като решението на Швейцарската национална банка (ШНБ) да отмени обвързаността на франка към еврото изненада пазарите по целия свят.

Global Brokers NZ заяви, че загубите от поскъпването на франка го принуждават да затвори. IG Group Holdings изчислява ефекта на до 30 млн. британски паунда, а Swissquote Group Holdings е заделила 25 млн. франка.

„Аз бих бил изненадан, ако не видим още жертви“, заяви Ник Парсънс, директор на лондонския клон на National Australia Bank. „Това е 180 градуса обръщане на ШНБ. Хората се чувстват ранени и предадени“.

В четвъртък швейцарският франк се изстреля с около 15% спрямо еврото. Дилърите в Лондон от банки като Deutsche Bank, UBS Group и Goldman Sachs Group се бореха да обслужат поръчки, когато ШНБ изненада пазарите с изявлението си от Цюрих.

Пазарната волатилност, предизвикана от този ход, продължи и в петък, докато азиатските и американските акции отбелязаха спад. Доходността по японските и австралийските облигации спадна до рекордно ниски нива, тъй като инвеститорите търсеха убежища.

“Клиентите отчетоха сериозни загуби” след поскъпването на франка, гласи изявление от 15 януари на FXCM. Това „генерира негативни капитали, дължими на FXCM на приблизителна стойност от 225 млн. долара“.

Стойността на акциите ѝ спадна с 15% при търговията в Ню Йорк в четвъртък, достигайки почти двугодишно дъно от 12,63 долара за акция. Това остави компанията с пазарна стойност от 596 млн. долара.

По-голямата част от търговците на дребно, които са клиенти на FXCM загубиха пари през 2014 г., показват данни на компанията. Процентът на сметките, отчитащи загуба, достигна от 67% през първата и втората четвъртина на годината до 68% през третото тримесечие и 70% през последното.

В продължение на три години Швейцарската национална банка успяваше чрез сериозни по обем покупки на чуждестранна валута да ограничава поскъпването на швейцарския франк. Банката защитаваше тази своя политика със зъби и нокти. Едва преди седмица тя опроверга всяко съмнение, че няма да продължи да следва тази политика и в бъдеще.

„Много клиенти следваха потвърдената дългогодишна стратегия от ШНБ и очакваха отслабване на швейцарския франк спрямо еврото“, заяви Swissquote в изявление. Спадът “остави клиентите с негативен баланс и накара банката да създаде запас от 25 млн. франка”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 07.09.22 г.
fallback