fallback

Burberry ще се сбогува с главния си оперативен директор

Джон Смит ще се оттегли през лятото на 2017 г. - четири години, след като пое поста

16:06 | 10.06.16 г.

Главният оперативен директор на луксозния бранд Burberry ще освободи поста през следващата година, съобщава MarketWatch, позовавайки се на изявление от компанията.

Британската модна къща обяви новината, аргументирайки решението на Смит с амбицията му "да преследва нови интереси“. Бившият изпълнителен  директор на BBC Worldwide ще се оттегли през лятото на 2017 г. - четири години, след като пое поста на главен оперативен директор на бранда.

Смит стана част от екипа на Burberry за първи път през декември 2009 г. и беше възприеман от мнозина като следващият главен изпълнителен директор на компанията.

„Като ръководител на бързо развиващ се международен бизнес в миналото, търся вълнуващи нови лидерски възможности“, обясни той. 

Новината за оттеглянето му идва на фона на нарастващия натиск върху главния изпълнителен директор на компанията Кристофър Бейли да намали разходите и да върне компанията към растеж. Финансовите показатели на луксозния бранд бяха засегнати от спадовете на американските и китайските пазари.

Заради трудната година възнаграждението на изпълнителния директор на Burberry Кристофър Бейли се стопи със 75% през 2015 г. Заплатата на директора падна до 1,9 млн. паунда (2,7 млн. долара) в годината до март спрямо 7,5 млн. паунда, които е спечелил година по-рано.

Бейли не е получил поощрителни плащания, нито бонуси, тъй като приходите на компанията не са достигнали заложените цели.

Натискът върху Бейли се увеличава на фона на опасенията, че неговата ръководна позиция е компрометирана заради двойната му роля като главен творчески директор. Печалбата е под нивото, на което беше, когато той получи поста изпълнителен директор през май 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Style виж още