IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Burberry поевтиняха със 7% след разочароващ отчет

Луксозната модна къща продължава да страда заради продължаващото забавяне на търсенето в Хонконг и САЩ

14:39 | 14.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Burberry Group PLC разочарова инвеститорите, като отчете по-ниски приходи за втората половина на финансовата година и предупреди за печалбата през текущата фискална година. Луксозната модна къща продължава да страда заради продължаващото забавяне в Хонконг и САЩ, докато последните терористични атаки удариха търсенето в Европа, пише Wall Street Journal.

На борсата в Лондон акциите на компанията поевтиняха със 7%, след като Burberry обяви 2% спад на продажбите в разработените магазини (в данните не попадат резултатите на затворени и новооткрити през периода магазини) за шестте месеца, приключили на 31 март 2016 г. Понижението е по-голямо от очакваното от анализаторите.

Вече няколко тримесечия компанията страда заради спадащото търсене в Хонконг, където има 14 магазина и франчайзи, заради недоволството срещу политическия режим и по-стриктните изисквания за издаване на визи на посетители от Шънджън. Тази тенденция продължава и през четвъртото тримесечие, тъй като продажбите в Хонконг са надолу с над 20 на сто.

За първите шест месеца на фискалната 2017 г. Burberry очаква 10% спад на общите приходи и предупреди, че изгладената печалба преди данъци ще възлезе някъде около долната граница на текущите очаквания на анализаторите.

За текущия отчетен период Burberry записва 1% спад на приходите до 1,41 млрд. лири (2 млрд. долара). Приходите от продажби на дребно са без промяна на ниво от 1,06 млрд. лири.

Общите приходи, към които спадат приходите от продажби от веригите магазини и франчайзите, намаляват с 1% до 330 млн. лири.

Политическото недоволство и валутните колебания окуражиха китайските купувачи да харчат повече в Япония и Европа, където Burberry има по-малко присъствие в сравнение с конкурентите си.

В Япония, където Burberry изгражда присъствието си след прекратяване на дългосрочно лицензионно споразумение, приходите от продажби на дребно растат над два пъти през фискалната 2016 г.

Но производителят на луксозни стоки страда в други региони. Продажбите в Европа и Великобритания намаляха през четвъртото тримесечие след последните терористични атаки.

Представянето на Burberry в най-големия пазар за луксозни стоки САЩ отново бе разочароващо. Растежът продължава в континентален Китай и Южна Корея.

В Северна и Южна Америка базираната в Лондон модна къща регистрира 3% спад на продажбите, изключвайки валутно-курсовите колебания и еднократни ефекти, докато продажбите в региона на Азиатско-Тихоокоеанския регион са без изменение.

За сравнение – в  региона на Европа, Близкия изток, Индия и Африка продажбите растат с 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още