IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октоберфест става още по-скъп

В повечето халета литър бира ще струва вече над 9 евро. И водата става по-скъпа

10:07 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бирата на Октоберфест е с почти 4% по-скъпа от преди година. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Бирата на Октоберфест е с почти 4% по-скъпа от преди година. Снимка: sxc.hu

Халбата бира на тазгодишния Октоберфест ( най-масовият народен празник в света, който се провежда ежегодно на ливадите Терезия в Мюнхен) ще мине границата от 9 евро. В повечето халета литър бира (колкото е една халба по време на празника) ще струва 9,20 евро, съобщи кметството на Мюнхен, цитирано от Die Welt.

Само три от по-големите халета ще предлагат пивото за 8,95 евро, а в десет цената ще е 9 или над 9 евро. Ако към това се причислят и по-изгодните, но по-малки палатки, за тазгодишния Октоберфест средната цена ще е между 8,70 до 9,20 евро за литър бира. През миналата година еднолитровата халба струваше между 8,30 и 8,90 евро. Средната цена на бирата ще бъде 8,97 евро за литър - с 3,68% повече от Октоберфест 2010.

Говорителят на мюнхенските пивоварни, които правят специална бира за празника - Wiesn Märzen, с по-високо алкохолно съдържание - Тони Ройдерер, защити поскъпването и го аргументира с покачили се разходи. Всеки наемател на хале е трябвало да похарчи между 120 и 155 хил. евро повече от преди година. Заплатите скочили, а някои пивовари вдигнали цените на бирата, мерките за сигурност и специалните балкони за пушачи също стрували доста средства.

"Увеличението на цената на бирата трябваше да се случи. Това не е просто желание за бързи печалби на халетата", обяснява Ройдерер. Посетителите обаче трябвало да си купят цели десет халби, за да платят с три евро повече от преди година. Никой обаче не е съветван да пие толкова, застрахова се говорителят. "Много по-лошо е, когато се увеличава например цената на бензина", добавя в защита на бранша Ройдерер.

Най-високата цена от 9,20 евро за халба ще плащат гостите в халетата Löwenbräu, Schottenhammel и Schützen. Единствените големи халета, които предлагат литър бира под девет евро, са Augustiner, Hofbräuhaus и Ochsenbraterei - там цената е 8,95 евро. Толкова струва пивото и на историческите поляни в близост до тях. Водата пък ще струва средно 7 евро за литър, като и тя е по-скъпа от преди година.

Кметството обяви, че цените не се определят от него, а от кръчмарите. В ролята си на съорганизатор обаче Мюнхен ще провери цените за тяхната адекватност. За сравнение ще служат цените на пивото в мюнхенските кръчми, а те в момента се движат между 6 и 8,80 евро за еднолитрова халба.

За първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 г. се провежда ежегодно, като се финансира с частни средства. През 1819 г. градът решава Октоберфест да се провежда всяка година, като общината се включва като съорганизатор.

В началните години обаче на полето не се е продавала бира, а постепенно се разрешава продажбата на алкохол и храна. В началото има щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира. През 1880 г. за първи път празникът се осветява с електричество, а дванадесет години по-късно се появява и първата стъклена халба бира. Традиционно бирата на Октоберфест се продава в еднолитрови халби. 

Между 1810 г. и 2011 г. Октоберфест не се е провеждал 24 пъти заради войни, холера или хиперинфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още