IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Ливърпул вече има улица на името на петия от Beatles

Peat Best Drive беше открита заради активна кампания на фенове на групата в социалната мрежа Facebook

13:40 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Легендарният позабравен барабанист на групата от Ливърпул<em>. Снимка: Wikimedia, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Легендарният позабравен барабанист на групата от Ливърпул. Снимка: Wikimedia, лиценз: Creative Commons

В Ливърпул вече има улица на името на първоначалния барабанист на The Beatles Пийт Бест, съобщи списание New Musical Express.

Peat Best Drive беше открита след активна кампания на фенове на групата в социалната мрежа Facebook, които призоваваха по този начин да се уважи приносът на музиканта в историята на Beatles. Над 10 хил. почитатели на групата са участвали в инициативата.

Ще бъде открита и улица Casbah Close в чест на неговата покойна майка, Мона Бест. Тя е била собственичка на The Casbah Coffee Club – клубът, в който под името The Quarrymen членовете на Beatles свирят за първи път заедно.

Кафе клуб Casbah отваря врати в мазето на Мона през август 1959 г. Тя се заема с идеята с ентусиазъм, като дори поръчва кафе машина – нещо, с което никой друг клуб не може да се похвали по това време. Мона иска синовете й Пийт и Рори и техните приятели да могат да се забавляват в нейния клуб. 

За първата вечер тя е поканила една група да свири, но те се отказват в последния момент. Китаристът на групата е Джордж Харисън. Той казва на Мона, че има няколко приятели, които могат да свирят на откриването, и така Джон Ленън и Пол Маккартни за пръв път стъпват в клуба. Тогава Ленън, Маккартни, Харисън и Кен Браун са известни като училищната група The Quarrymen. Преди откриването те дори помагат на Мона да боядиса мазето.

Групата има успех, след първата вечер опашките пред Casbah стават все по-дълги. Освен тях, много млади рокендрол групи получават първия си шанс именно в Casbah.

Барабанистът, често наричан "петия от Beatles", е роден през 1941 г. и е част от групата между 1960-1962 г. Той е уволнен от групата и мениджъра им Брайън Епстейн, тъй като е определен като недостатъчно добър за Beatles. На негово място идва Ринго Стар. По време на престоя си в групата той е бил считан от феновете за секссимвола в нея, което често поражда теории, че уволняването му е било заради това, че е засенчвал останалите.

След като в продължение на 20 години той работи извън музиката, Пийт Бест сформира собствена група, с която свири и до днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още