IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снимки от първия концерт на Beatles в САЩ бяха продадени за над 360 хил. долара

Около 50 черно-бели фотоса от концерта на ливърпулската четворка намериха нови собственици

13:44 | 21.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петдесетина снимки от първия концерт на Beatles в САЩ през 1964 г. бяха продадени за 361 938 долара на търг на Christie's в Ню Йорк, съобщиха AP и AFP.

Черно-белите снимки са направени от фотографа Майк Мичъл, който тогава бил 18-годишен. Той заснел музикантите по време на концерта им в зала "Колизеум" във Вашингтон. На някои от снимките членовете на групата са заснети в гръб. Навремето било преценено, че не си заслужава снимките да бъдат публикувани.

Мичъл ги складирал в мазето си и забравил за тях. Близо 50 години по-късно, подтикнат от финансови нужди, той решил да ги продаде. "Години по-късно си дадох сметка, че концертът във Вашингтон е смятан от специалистите за голямо събитие", заяви Мичъл.

Концертът се провежда на 11 февруари 1964 г., два дена след появата на Beatles в телевизионното шоу на Ед Съливан. То е гледано от 73 млн. зрители и Бийтълманията завладява цяла Америка.

"Бях сред около 8000 зрители, повечето от които момичета, които бяха в екстаз и крещяха", си спомня фотографът.

На фотографиите портрети се виждат Джон Ленън, който е умислен и пуши цигара, Пол Маккартни, допрял устните си до микрофона, Ринго Стар, който носи много пръстени на ръцете си. Запечатан е и замечтаният поглед на Джордж Харисън.

Една от фотографиите, на която силуетите на музикантите от групата се открояват на светъл фон, намери купувач за 68 500 долара.

Интимната атмосфера в тези снимки е просто невероятна, заяви експертът от аукционната къща Кати Елкис. Последствията от тази първа визита на групата в САЩ са впечатляващи - през април 1964 г. песни на Beatles заемат първите 5 места в класацията Хот 100 на Билборд, а два диска на групата са под номер 1 и 2 в чарта за албуми.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ezdachat
преди 12 години
Бийтълс са велики! Искаме да видим снимките! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още