IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът на изкуството очаква рекордна цена за картина

При аукциона за „Писъкът“ на Едвард Мунк се очаква цената да надмине 100 млн. долара

12:13 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Писъкът&ldquo; на Едвард Мунк може да бъде продаден за над 100 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Писъкът“ на Едвард Мунк може да бъде продаден за над 100 млн. долара. Снимка: Ройтерс

На пазара на изкуството в момента царят три сили на природата. Експертите говорят наивно за трите големи D - death, debt, divorce (смърт, дълг, развод). Те отново снабдяват пазара с важни произведения.

Петер Олсен обаче все още не е разведен, нито пък е мъртъв. Той има и много малки задължения. Независимо от това норвежкият милиардер отново кара художествената сцена да изпадне в екстаз, пише в свой анализ Financial Times.

Тази вечер базираната в Ню Йорк аукционна къща Sotheby's ще продава творбата на Едвард Мунк "Писъкът". В продължение на 75 години тя краси една от къщите на фамилия Олсен в Норвегия. Картината, която е рисувана през 1895 година, има още три версии, които са притежание на норвежки музеи. Очаква се творбата да смени собственика си срещу близо 80 милиона долара. Впрочем, това е само началната цена, на която е оценена картината. Експерти обаче смятат, че сумата може да е доста по-висока и отсега предвкусват нов рекорд в света на изкуството.

И в това няма нищо чудно: нарисуваният преди 120 години мотив е едно от най-известните изображения на света, ненадмината може би само от "Мона Лиза". Никоя друга картина не е запазила толкова изобразително израза на емоция като "Scream": Притиснатите до главата ръцете, зеещата в ужас уста и дълбоките дупки на очите – създанието на Мунк въплъщава ужаса на света.

За да разберем обаче по-добре колко далеч отива влиянието на този мотив, трябва само да погледнем колко упорито го използва популярната култура: Никой друг образ не е бил копиран, цитиран и пародиран толкова често. Безброй карикатури ползват "Scream" като шаблон. Маската на убиеца във филма "Писък" се основава на Мунк, както и мотива на легендарния плакат на Маколи Кълкин на 90-те години „Сам вкъщи". Иронични и забавни модификации има в поредицата със Симпсън, с Тели от "Улица Сезам" и заека във видеоиграта "Rayman". Доста правдив ситопечат на оригинала на Уорхол генерира печалба от близо 500 000 долара в края на март, между другото също в аукцион на Sotheby's в Ню Йорк.

Така че от тази вечер "Писък" вероятно ще се нареди в галерията на най-скъпите в света картини: сред "Момче с лула" на Пикасо, и Adele Bloch-Bauer I на Климт и No. 5, 1948 на Полък. Всички те постигнаха цени над 100 млн. долара. Това ще бъде закъсняла почест за един художник, който остана неразбран в живота си. Мунк искаше да пресъздаде стремежите и болките на съвременния живот. Неговите виждания бяха изкривени дълго като ексцентричен субпродукт на експресионизма.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още