IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът на изкуството очаква рекордна цена за картина

При аукциона за „Писъкът“ на Едвард Мунк се очаква цената да надмине 100 млн. долара

12:13 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Писъкът&ldquo; на Едвард Мунк може да бъде продаден за над 100 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Писъкът“ на Едвард Мунк може да бъде продаден за над 100 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Почти толкова вълнуващи, колкото генезисът на творбата, са и семейните затруднения, скрити зад търга. Основна роля играе корабособственикът Томас Олсен, който почина през 1969 г. Той се запознал с Мунк в южнонорвежкия град Хвистен. Олсен е бил приятел и покровител на художника. Твърди се, че Мунк го е помолил да спаси картините му, тъй като те са били отстранени от германските музеи от нацистите като „изродено изкуство“. Някои експерти обаче критикуват предприемача милиардер, обвинявайки го, че просто се е опитал да забогатее.

Олсен става собственик през 1938 г. на няколко картини на Мунк, включително на общо четири версии на "Scream". Картината е висяла за последно в родната му къща, където е станала ежедневие за сина му Петер. „Като дете си мислех, че лицето на снимката е една жена с дълга руса коса в предната част на красив залез“, заяви той наскоро пред Financial Times.

Когато възрастният Олсен умира през 1969 г., започна дългогодишен спор около наследството. Още през 1955 г. по-големият му син Фредрик поема ръководството на компанията, а в съответствие с волята на бащата, по-късно той трябваше да предаде ръководството на по-малкия си брат Петер. Въпреки това Фредрик обаче предпочита собствената си дъщеря.

В продължение на години Петер води спор за наследството си. Майката обаче застава зад него, оставяйки на Петер колекцията си с предмети на изкуството, включително и "Scream" - като един вид компенсация, след като Фредрик е изтласкал Петер от корабната компания. На свой ред по-големият брат завежда дело пред съда през 2002 г. - без успех. Съдебното решение по това време: на Петер бе позволено да задържи колекцията от картини на майка си, включително и творбите на Мунк.

Днес по-младият Олсен е преди всичко покровител на изкуството и филантроп. Неговата версия на "Писък" е последната, която все още е частна собственост. С приходите от търга в Ню Йорк Олсен иска да направи музей на Мунк в имението си в Рам Гаард, в южната част на Норвегия. Той трябва да бъде завършен през следващото лято - точно навреме за 150-ия рожден ден на майстора на четката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още