IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картини на Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол продадени на търг в Ню Йорк

На аукциона на Sotheby’s бяха постигнати няколко рекордни цени за автори

13:19 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Творбата на Франсис Бейкън &quot;Пишеща&nbsp; фигура, отразена в огледало&quot; (1976 г.). Снимка: Ройтерс</p>

Творбата на Франсис Бейкън "Пишеща  фигура, отразена в огледало" (1976 г.). Снимка: Ройтерс

Картина на класика на американския попарт Рой Лихтенщайн, "Спящото момиче", беше продадена на търг в Sotheby’s за рекордните за произведения на този художник 44,9 млн. долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Изпълнено в стила на комиксите, платното изобразява спяща блондинка и се смята за един от най-добрите образци на следвоенното изкуство в САЩ. През последните 48 години картината "Спящото момиче" принадлежеше на частен колекционер и е  показвана само веднъж пред публика - в Лос Анджелис през 90-те години на миналия век. Творбата е един от шедьоврите на изкуството на 20-и век редом с култовите изображения на жени от  Пабло Пикасо, Константин Бранкузи и Амедео Модилиани. 

Редица творби на Лихтенщайн от серията картини комикси принадлежат на водещи музеи, включително Нюйоркския музей за съвременно изкуство. Миналата година картина от същата серия - "Виждам цялата стая... в нея няма никой", беше купена за 43,2 млн. долара.

Портрет на краля на рока Елвис Пресли от друг класик на  попарта, Анди Уорхол, беше продаден на същия търг за 37 млн. долара. На портрета, известен като "Двойният Елвис" (1963 г.),  певецът е представен в цял ръст като каубой, който стреля от бедро. Контрастният образ е на сребърен фон, което прави и без друго запомнящата се композиция още по-оригинална. Освен това силуетът на Елвис е дублиран встрани от основното изображение с  прозрачни тонове. Така е създаден ефектът на раздвояване на  образа. Пресли е бил за Уорхол истинско въплъщение на славата.

Той е посветил на легендарния музикант 22 творби, девет от които са в музеи, а останалите в частни колекции.

Платно на знаменития експресионист Франсис Бейкън "Пишеща  фигура, отразена в огледало" (1976 г.), намери нов собственик срещу 44,9 млн. долара, а творба на китайския художник  дисидент Ай Вейвей бе продадена за 782 500 долара, което е ценови рекорд за него. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още