IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха на търг портрет на Елизабет Тейлър от Анди Уорхол

Пръстен с диамант, подарен от съпруга на актрисата Ричард Бъртън, беше купен за рекордните 8,8 млн. долара от южнокорейски бизнесмен

12:57 | 15.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Портрет на световноизвестната холивудска актриса Елизабет Тейлър, нарисуван от Анди Уорхол, беше продаден на търг в Ню Йорк за повече от 662 000 долара, съобщи AP.

Картината бе предложена от аукционна къща Christie's в рамките на 4-дневен търг с вещи, принадлежали на легендарната звезда с виолетови очи от филма "Клеопатра".

Елизабет Тейлър е кралица не само на екрана, но и в живота. На много от нейните тоалети са можели да завидят дори короновани особи. По време на продължилите продажби на бижута на Елизабет Тейлър през втория ден от търговете с нейни вещи, за сумата от 30 000 долара беше продаден медалион с формата на риба, а предварителната оценка бе само 500 долара.

Висящи обеци на Гучи от злато с планински кристали бяха купени за 74 500 при предварителна оценка от 1500 долара.

През първия ден от аукциона участниците в него наддаваха за бижута, принадлежали на Елизабет Тейлър. Той стана исторически заради поставените многобройни рекорди и цените, надхвърлили десетки пъти предварителните оценки.

Общо на търга бяха продадени бижута за 137 милиона долара. 

Сред тях бе най-известният пръстен на Елизабет Тейлър, който тя носеше почти всеки ден - диамант от 33,19 карата, подарен от съпруга й Ричард Бъртън. Той беше купен за 8,8 млн. долара - световен рекорд на карат за безцветен диамант. 

Купи го южнокорейският бизнесмен Даниъл Панг, наддаващ от името на южнокорейския концерн Ellang World, уточни Ройтерс, цитирана от БТА. Той планира да изложи диаманта в някой от хотелите си.

Легендарната "Странстваща перла", или "Ла перегрина", беше  продадена за 11,8 млн долара и стана най-скъпата перла, продавана на аукцион.

Търговете с вещи на Елизабет Тейлър ще завършат на 17 декември, в събота. От Christie's се надяват да съберат не по-малко от 50 милиона долара. Част от парите ще отидат в създадения от актрисата фонд за борба със СПИН.

Актрисата Елизабет Тейлър почина през март 2011 година в Лос Анджелис на 79-годишна възраст от сърдечна недостатъчност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още