IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правата за английската Висша лига вече струват по над 1 млрд. паунда на сезон

Британската телекомуникационна компания BT за пръв път ще предава мачове от най-високия английски футболен ешелон

12:47 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Правата за английската Висша лига вече струват по над 1 млрд. паунда на сезон

Британската телекомуникационна компания BT си осигури за първи път възможността да излъчва мачовете от английската Висша лига, закупувайки правата за 38 мача на сезон в периода 2013-2016 г., съобщи ВВС. BskyB пък ще продължи да показва основната част от срещите, с по 116 мача на сезон, обявиха от Висшата лига.

Общият брой излъчени на живо мачове достига 154 на сезон, което е с 16 повече от предаваните в момента и над 40% от всички срещи, които се играят на сезон в първия английски футболен ешелон. 

Общата сума е 3,018 млрд. паунда, което е ръст от 1,25 млрд паунда спрямо настоящия пакет за излъчване, поделян между BskyB и ESPN. Според спортния кореспондент на ВВС Джеймс Пиърс сумата по новата сделка е „зашеметяваща“ при ръст от 70% спрямо настоящата от 1,773 млрд. паунда.

BT ще плаща 246 млн. паунда на сезон за правото си да излъчва средно по една среща на кръг, докато BskyB ще се отчита с по 760 млн. паунда на сезон.

От BT заявиха, че ще лансират нов телевизионен канал, насочен към футбола, по който ще бъдат предавани мачовете. „Той ще предлага нови интерактивни възможности при предлагането през кабелната мрежа на BT и ние ще потърсим начин за разпространение чрез други платформи“, изтъкнаха от телекомуникационната компания. Оттам добавиха, че всички подробности с ценоразписа ще бъдат публикувани малко преди започването на излъчване на мачовете.

„Приветстваме BT като нов партньор за излъчването на Висшата лига“, заяви нейният главен изпълнителен директор Ричард Скъдамор. „Те са сериозна британска компания, която има водещи позиции в технологичното и инфраструктурното развитие“, добави той. По думите му BT ще „предостави нови начини, чрез които привържениците ще могат да следят надпреварата“.

„Продължаващата подкрепа на BskyB за футбола във Висшата лига е значително по-голяма от осигурените приходи – продължителността и качеството на тяхната обвързаност са направили много за английския спорт като цяло“, добави Скъдамор.

Според новата сделка BT получава 2 от 7-те предложени пакета, като ще покаже 28 съботни обедни мача, включително откриванията на отделните сезони, а 10 срещи на сезон ще бъдат излъчвани по време на национални празници и от кръговете, провеждани през работната седмица.

От BskyB, която е първата телевизия, излъчила мач от Висшата лига от създаването ѝ през 1992 г., обявиха, че ще отразят най-малко по 4 срещи на всеки клуб в рамките на отделен сезон.

„При силната конкуренция на търга сме доволни, че си осигурихме онази комбинация от права за излъчване, която искахме, което дава сигурност на нас и на потребителите ни“, заяви главният изпълнителен директор на телевизията Джеръми Дероуч.

„Макар че цената е по-висока, ние разполагаме с капацитет за това увеличение заради комбинацията от изключителна работа върху ефективността на разходите в целия бизнес и възможностите за бъдещи разходи. Вследствие на това продължаваме да сме убедени в  реализирането на нашите финансови планове, които остават непроменени в унисон с очакванията за всяка година от новото споразумение“, добави той.

Една от изненадите от търга бе загубата за правата на излъчване на американската компания ESPN. Поемането на британските операции на ирландската телевизия Setanta през 2009 г. позволи на ESPN да навлезе на пазара на най-високото ниво в английския футбол. Правата ѝ за излъчване изтичат през предстоящия сезон 2012-2013 г.

Скъдамор похвали американската телевизия за нейното участие и изрази увереността си, че тя ще се върне за участие и при следващия търг.

„Аукционът бе силен и отразява стойността на правата за нашия бизнес, а ние благодарим на Висшата лига за възможността да участваме“, заяви говорител на ESPN.

„Гледаме към продължаващото излъчване на Висшата лига през следващия сезон и продължаваме да осигуряваме на привържениците предавания на спортни събития и програми, включително Купата на Англия, Лига Европа, шотландската Висша лига, италианската Серия А, Висшата лига по ръгби и фрeнското първенство, голф, дартс, НБА и много други“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още