IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УЕФА натиска за финансова дисциплина

Нетните загуби на европейските футболни клубове са достигнали рекордните 1,7 млрд. евро през 2011 г., като половината от тях са реализирани от 10 клуба

12:25 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Manchester City очаква през следващите 10 години да получи над 350 млн. паунда от Etihad. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Manchester City очаква през следващите 10 години да получи над 350 млн. паунда от Etihad. Снимка: Ройтерс

Най-разточителните футболни клубове в Европа попаднаха под натиска на УЕФА. Организацията поиска клубовете да покажат, че са готови да спазват финансови правила, тъй като загубите на лидерите в спорта продължават да растат, пише Financial Times.

Според годишния сравнителен доклад на УЕФА за финансовото здраве на 679-те клуба от топ дивизиите нетните загуби през 2011 г. са достигнали рекордните 1,7 млрд. евро, като половината от тях са натрупани от 10 клуба.

От 2007 г. насам заплатите са се увеличили средно с 38%, докато оборотите регистрират ръст от 24 на сто, показват още данните.

Клубовете ще трябва да спазват наложените от УЕФА финансови правила, за да могат техни представители да участват в конкурсите за управляващия орган. Правилата целят да гарантират, че клубовете работят според финансовите си възможности, като им се позволяват загуби до 45 млн. евро за 3 години.

„Финансовият феър плей насърчава промените в използването на финансовите средства в посока от краткосрочни към средно- и дългосрочни инвестиции във всички асоциации-членки, за да се избегне конкуренцията между един малък кръг от футболни клубове“, коментира директорът на лицензионната комисия към УЕФА Андреа Траверзо.

Организацията се опитва да окаже натиск и върху собствениците на клубове, които прекаляват със сделките за спонсорства със свързани лица. Търговските отношения на Manchester City с Etihad и инвестиционната сделка на Paris Saint Germain с Qatar Tourist Authority напоследък повдигнаха сериозни въпросителни за играта, отбелязва изданието.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино коментира, че всички клубове трябва да представят доказателства за прозрачността на сделките. „Ние имаме регламент, който определя справедливата стойност на сделките и според който свързани лица не може просто да влеят пари в клубове пряко или косвено“, допълни той.

Въпреки че регистрира загуба преди данъци в размер на близо 98 млн. паунда за предходния сезон Manchester City  вярва, че ще успее да се съобрази с финансовите правила на УЕФА. От сделката с Etihad се очаква през следващите 10 години да бъдат инжектирани над 350 млн. паунда в шампиона на английската Висша лига, като клубът настоява, че тя е сключена по справедлива пазарна стойност.

Paris Saint Germain пък очаква около 200 млн. евро годишно до 2016 г. от Qatar Tourist Authority.

Изданието припомня, че УЕФА за първи път затегна финансовите регулации през декември, когато обяви, че забранява на Малага да участва в европейските турнири заради закъснели плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още