IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски милиардер инвестира 1,6 млрд. долара в земя и яхти в Лондон

Британската столица е притегателен център за сериозни капитали от чужбина на фона на отслабването на лирата

08:49 | 20.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уан Дзиенлин има амбициозни планове за китайската си компания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин има амбициозни планове за китайската си компания. Снимка: Ройтерс

Dalian Wanda Group, китайската строителна компания, контролирана от милиардера Уан Дзиенлин, инвестира 1 млрд. паунда в британски производител на яхти и парцел в Лондон, където ще бъде изграден най-високият жилищен небостъргач в Западна Европа, съобщава Bloomberg.

Wanda ще похарчи 700 млн. паунда за 62-етажната сграда с хотелски стаи и апартаменти на южния бряг на река Темза. Кулата ще е с височина 205 метра. В момента най-високата жилищна сграда в Западна Европа е 190-метровата HSB Turning Torso в Малмьо, Швеция. 

Китайската компания има и договор за 320 млн. паунда за покупката на 92% от Sunseeker International Ltd., чиито яхти участват във филмите за Джеймс Бонд. Решението на Wanda да я купи е било провокирано от факта, че в момента тя строи три яхтклуба в Китай, като всеки от тях има нужда от поне 10 яхти.

Wanda планира да продължи да разширява инвестициите си на Острова и да построи луксозни хотели в 10 града по целия свят. Фирмата може да обяви още инвестиции в чужбина догодина, като в бъдеще на инвеститорите ще бъде предложена възможност да купят акции в компанията.

"По-големите китайски строителни фирми са принудени да разработват чуждестранните си пазари, тъй като разрастването им на местна почва е ограничено от мерките за затягане на имотния пазар", коментира Дзуо Хунин, анализатор от AJ Securities Co. в Шанхай.

Лондон е притегателен център за сериозни капитали от чужбина на фона на отслабването на лирата, като привлича инвеститори от Малайзия до Русия. Китайските строители, включително China Vanke, също разширяват присъствието си в чужбина, за да се възползват от търсенето на имоти от богати физически лица в други държави.

Президентът на Wanda Уан е на 58 години. Той е на 166-о място в списъка на милиардерите на Bloomberg с нетно състояние от 7,4 млрд. долара. Роден е в семейство на военен в западната китайска провинция Съчуан и е служил в Народната освободителна армия в продължение на 16 години, преди да бъде освободен с почести.

По-късно започва да работи в задлъжняла фирма за жилищно строителство, свързана с местното правителство, променя името на компанията на Dalian Wanda и става неин генерален мениджър през 1992 г. През следващите 20 години той успява да развие Wanda и да я превърне в компания с разнообразни участия в строителството на бизнес имоти, развлекателната индустрия и вериги от магазини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
kapitana32
преди 10 години
Пич, ела да купиш България и да ни отървеш от кърлежите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още