IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Портрет на Фрагонар се продаде за рекордна цена

Произведението, част от колекцията на покойния филантроп Густав Рау, достигна цена от 17,1 млн. паунда

16:23 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Картината е част от колекцията на покойния филантроп Густав Рау. <em>Снимка: Bonhams.com</em></p>

Картината е част от колекцията на покойния филантроп Густав Рау. Снимка: Bonhams.com

Картина на френския художник Жан-Оноре Фрагонар от XVIII век е продадена на рекордната цена от 17,1 млн. паунда (27,9 млн. долара) на търг в Bonhams.

Произведението, портрет на Франсоа-Анри д'Аркур, е купено от клиент, пожелал анонимност, заяви говорителят на аукционната къща Джулиан Руп.

Творбата е сред общо 80-те предложени на търга. Те са част от колекцията на покойния филантроп Густав Рау, а събраната сума отива в полза на немски клон на УНИЦЕФ.

По думите на арт дилъра Жан-Лу Барони това определено е важна картина, а цената ѝ наистина е много висока, съобщава Bloomberg.

Цената е най-високата, давана за картина на един от старите майстори по време на търг през тази година и е рекорд за продажба на картина в Bonhams, обявиха от аукционната къща. Предишният рекорд за произведение на Фрагонар е от 5,3 млн. паунда, платени през 1999 г. за „La Verrou”, която беше продадена в Christie's в Лондон.

Фрагонар (1732 – 1806) е майстор от френското течение рококо и е част от малката група художници, които могат да накарат международните купувачи да наддават милиони долари за платна на старите майстори.

В края на 30-те си години художникът рисува около 20 „фантазни“ портрета, сред които е и този на Франсоа Анри. Серията включва портрети на добре облечени личности. Смята се, че картината е една от общо трите, които се намират в частни колекции. Рау купува произведението за 340 000 паунда през 1971 г. на търг в Sotheby's в Лондон.

Рау който основава болница в Африка през 80-те години и след връщането си в Европа събира колекция от произведения на изкуството. Мъжът почива през 2002 г. и завещава почти всичките си 800 произведения на УНИЦЕФ, а от тази година организацията започна да ги продава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още