IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от хазарт в Макао с 19% ръст през 2013 г.

Анализаторите прогнозират отварянето на 20 нови казина в Азия през следващите пет години

15:30 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Добрите резултати в Макао са свидетелство за бума на казината в Азия.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Добрите резултати в Макао са свидетелство за бума на казината в Азия. Снимка: архив Ройтерс

Приходите от хазарт в Макао са нараснали с 19% през изминалата година, затвърждавайки позицията на китайската територия като световна столица на казината, съобщава The Wall Street Journal.

Анализаторите очакват Макао, единственото място в Китай, където казино хазартът е позволен, да запази позицията си пред Las Vegas Strip, чиито приходи се равняват само на една седма от тези на Макао за 2013 г. Карън Танг от Deutsche Bank прогнозира, че през следващата година приходите от хазарт в Макао ще нараснат с 20 на сто, докато брокерът Арън Фишър от CLSA смята, че до 2017 г. те ще достигнат 77 млрд. долара.

За сравнение през тази година сумата е 360,7 млрд. патака, което се равнява на 45,2 млрд. долара. Само приходите за месец декември възлизат на 33,46 млрд. патака – с 19% повече, в сравнение със същия период миналата година. През 2012 г. приходите от хазарт в Макао нараснаха с 14%.

Инвеститорите в акции на казина в Макао са се облагодетелствали от огромния растеж. През изминалата година най-добре представилите се от тях на борсата са Melco Crown Entertainment, MGM China Holdings и Galaxy Entertainment Group.

Всяка от тези три компании, включително Las Vegas Sands, Wynn Resorts и SJM Holdings, е инвестирала милиарди в огромни проекти в Макао, залагайки на феноменалния растеж през последното десетилетие.

В продължение на години секторът е сред тези с най-добри резултати в региона. Инвестиционните опасения на анализаторите се свеждат до ограничения ръст на хотелските стаи в Макао в близко бъдеще, недостига на работна ръка в условията на строителен бум и закъсненията на инфраструктурни проекти, твърди Правийн Чаудри от Morgan Stanley.

Ръстът в Макао е само част от бума на казина в цяла Азия, включително в Сингапур и Филипините, които се опитват все повече да станат важна част от пазара. Те се възползват както от от възхода на богатите в континенталната част на Китай, така и от тези в собствените си страни.

Инвеститорите пък наблюдават внимателно дали лидерите на Япония, Корея и Тайван ще се погрижат за разширяването на хазарта в тези места.

Анализатор от Bank of America прогнозира, че през следващите пет години в Азия ще бъдат отворени около 20 нови казина. Така общият им брой ще достигне около 100, обслужващи три милиарда души. Тези данни са в полза на азиатските хазартни заведения, като се има предвид, че в САЩ има около 1000 игрални съоръжения, обслужващи около 300 млн. души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още