IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите регулации за пазара на електронни цигари в САЩ са напът

Администрацията по храни и лекарства на САЩ може да забрани продажбата им на лица под 18-годишна възраст

11:09 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Първите регулации за пазара на електронни цигари в САЩ са напът

Комисията по храни и лекарства на САЩ (FDA) ще наложи първите регулации върху електронните цигари. Органите евентуално ще забранят продажбата на популярното устройство на лица под 18-годишна възраст и ще изискат от производителите да се сдобият с разрешение от FDA, за да продават продуктите си, предава MarketWatch.

Правилата не са същите като тези, които уреждат продажбата на традиционните цигари. FDA, например, няма да забрани рекламите или продажбата на електронни цигари през интернет, както и използването на аромати в тях. Според някои критици това обаче привлича младите потребители.

Но като своеобразна победа за потребителските групи, производителите ще бъдат задължени да оповестяват вида на химичните съставки, използвани в устройствата, и ще им бъде забранено да разпространяват безплатни мостри. Новите предупреждения за вредата от цигарите ще гласят, че съдържанието на никотин може да доведе до пристрастяване.

Съгласно новите правила FDA ще изисква и производителите да предоставят научни доказателства в подкрепа на всякакви претенции, че електронните цигари са по-безопасни от стандартните.

Устройствата, захранвани с батерии, които превръщат никотинова течност в пара, добиват широка популярност като алтернатива на тютюнопушенето. Очаква се тази година приходите от продажби да достигнат 2 млрд. долара. За сравнение – общият пазар на цигари в САЩ се равнява на около 100 млрд. долара. Електронните цигари се облагат с по-нисък данък или акциз, отколкото обикновените цигари, и се счита, че са по-евтини.

Устройствата привлякоха огромен инвеститорски интерес на фона на дебатите дали те по-скоро привличат нови потребители или предимно отклоняват купувачите на цигари, както и дали употребата им води до пристрастяване към никотина сред децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още