IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай произвежда най-много електронни цигари, а ги пуши най-малко

Секторът представлява минимална част от бизнеса с цигари за 200 млрд. долара

12:35 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод за електронни цигари близо до Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод за електронни цигари близо до Пекин. Снимка: Ройтерс

Когато съпругата на Цю Лян забременява, 30-годишният търговец от Шанхай сменя конвенционалните цигари с електронни - практика, който не е популярна в Китай, въпреки че страната е водещият производител на този продукт в света, пише Ройтерс.

Електронните цигари са изобретени преди около 10-ина години от китайски медицински изследовател, а страната задоволява почти цялото световно търсене на продукта. Пушенето им, известно още като "изпаряване", става все по-популярно в глобален мащаб, но представлява минимална част от бизнеса с цигари за 200 млрд. долара в Китай.

Сега обаче все по-добрата информираност на обществото за опасностите от пушенето в комбинация със затягането на правилата за пушене на обществени места създава възможност електронните цигари да навлязат на най-големия тютюнев пазар в света.

"Тъй като на все повече места пушенето е забранено аз все по-често използвам електронни цигари", казва Цю. Откакто е започнал да използва продукта преди шест години по здравословни причини, той е стартирал свой собствен бизнес с електрони цигари и го е разширил, като вече работи не само за износ, но и на местния пазар.

В Китай електронните цигари се продават най-вече през интернет, където държавните регулации около продукта все още са слаби. В страни като Сингапур и Бразилия в момента те са забранени.

Група китайски фирми, съсредоточени около южния град Шънджън, включително Shenzhen Smoore Technology, FirstUnion Group, Shenzhen Seego Technology Co Ltd. и Ruyan Tech, произвеждат около 95% от всички електронни цигари в света.

Смята се, че "изпаряването" е по-здравословна алтернатива на пушенето поради липсата на изгаряне, което премахва някои от вредните странични ефекти на тютюневия дим. Един от големите проблеми обаче е отсъствието на дългосрочни научни доказателства за безопасността и ефикасността на електронните цигари, което кара критиците като Британската медицинска асоциация да предупреждават за опасностите от нерегламентираната им употреба.

Въпреки това пазарът на електронни цигари бързо се разраства, макар и все още да е малка част от глобалния бизнес с тютюн. Миналия уикенд холивудските звезди Леонардо ДиКаприо и Джулия Луис-Драйфус бяха забелязани да използват електронни цигари на излъчваната по цял свят церемония на наградите "Златен глобус".

Някои анализатори прогнозират, че продажбите на електрони цигари ще надхвърлят тези на традиционните в рамките на идните 10 години.  В САЩ между 2009 и 2012 г. продажбите им са се увеличили със 115%, като е възможно през тази година те да се увеличат с 240%. Има прогнози, че до 2017 г.глобалният пазар на електронни цигари ще нарасне петкратно до 10 млрд. долара.

Според експерти местният пазар на електронни цигари в Китай в крайна сметка ще възприеме електронните цигари. Фирми като British American Tobacco Plc и Philip Morris International Inc, както и независими американски компании, вече се снабдяват с електронни цигари, произведени в Китай. Но този продукт би могъл да им предостави и възможност за достъп до китайски пазар - в момента продажбите на тютюн в страната до голяма степен се контролират от държавния монопол.

В момента обаче регулациите на пазара на електронни цигари в Китай са доста неясни и променливи. Има и сериозни препятствия, включително нежеланието на властите да загубат огромните данъчни приходи от тютюна. Страната би могла да реши и да наложи котнрол върху пазара на електронни цигари, също толкова строг, колкото този върху тютюневата индустрия, което силно ще ограничи възможностите за изява на външни играчи, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още