IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикални компании заведоха дело срещу Ford и GM

Причината е, че производителите на автомобили създават устройства, които четат и нелегални дискове

17:30 | 02.08.14 г.
Музикални компании заведоха дело срещу Ford и GM

Имаше време, преди около 20 години, когато музикалната индустрията смяташе, че е измислила начин да получава пари всеки път, когато някой си купи устройство, позволяващо дигитално копиране на музика. Нещата не се случиха точно така, но изглежда никой не беше казал на Алианса на изпълнителите и звукозаписните компании.

На 25-и юли групата заведе дело срещу производителите на автомобили Ford Motor, General Motors и две компании, които създават устройства, позволяващи на хората да слушат в колит си компактдискове, които сами са направили, пише BusinessWeek.

Звукозаписните компании твърдят, че това е нелегално, тъй като не получават средства за подобна дейност, ето защо сега търсят неизплатените си възнаграждения и настояват да получат обезщетение. Едно от исканията е за получаването на 2 500 долара за всяко музикално устройство, което подсъдимите са поставили в колите.

Делото се съсредоточава върху закон от 1992 г., наречен „Audio Home Recording Act”. По това време музикалната индустрията се чувствала заплашена от развитието на технологиите, които дават на всички неограничената възможност да копират дигитално музика. Ето защо индустрията настоява за приемането на закон, който да постави ограничения върху устройствата, които могат да копират музикалните произведения.

Съгласно него музиканти и звукозаписни компании ще получават възнаграждения, идващи от продажбата на такива устройства. Самите машини пък трябва да разполагат с технология, която прави възможно въпроизвеждането на музика само от оригинални, купени от магазина, компактдискове.

Тъй като много видове устройства позволяват създаването на дигитални копия на музика,  технологичните компании искат да се уверят, че персоналните компютри не са засегнати от новия закон. Това води до всякакви видове изключения, включително и за всякакви устройства, които са много продавани. През 1999 г. Федералният съд прие, че устройствата, които копират музика върху хард дискове, не са обхванати от закона. 

Най-известното подобно устройство – iPod на Apple, излезе две години по-късно и шокира музикалната индустрия, тъй като компанията не плащаше такси на звукозаписните компании.

Вероятно те няма да получат нищо и от автомобилните компании, твърди Бил Херман, асистент в Hunter College и автор на „The Fight Over Digital Rights”.

“Това е просто един iPod, вграден в кола, а iPod не влиза в регулацията, така че е глупаво да се твърди, че тази аудио системата в колите е регулирана от закона“, допълва той. „Ако GM наистина трябва да плати по 2 500 долара на устройство, тогава Apple дължи колкото БВП на малка държава“, казва Херман.

Законът направи така, че даде изрично право на хората да правят дигитални копия на музика за лична употреба, а това успокои хората, които се притесняваха за правенето на копия на колекцията си от дискове.

Napster, един от големите злодеи в дигиталната музикална ера, дори се опита да се позове на закона в своя защита, въпреки че не успя да го използва в своя полза. 

Ако GM и Ford не трябва да плащат авторски и лицензионни възнаграждения, тогава кой трябва да го направи?

Алиансът твърди, че някои компании трябва да плащат, макар че не посочва какви са те. Херман предполага, че това компаниите да знаят, че ще трябва да се сблъскат с доста такси, ако спрат плащат, е основната цел на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още