IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмотеката като трезор

За 20 години цената за разширяване на съществуващото хранилище с ново крило скочи от 9 на 15 млн. лв., обяснява новият директор на БНФ

12:06 | 22.08.14 г.
Филмотеката като трезор

За намиране на финансиране е важна и собствеността на сградата на БНФ на ул. "Гурко" 36

Проблемът, който вече близо 7 години няколко ръководства на Филмотеката не успяват да решат, е да се постигне преактуване на таванското помещение и на земята, върху която е сградата, от частна държавна собственост в публична държавна собственост.

Това е много важно, защото, ако цялата сграда беше публична държавна собственост, можехме да кандидатстваме и по друга мярка от Норвежката програма - за реставрация, консервация и опазване на културно наследство. По нея се дава финансиране за отваряне за обществен достъп на стари сгради - паметници на културата, и превръщането им в културни центрове, казва Ковачева.

По думите й публичната държавна собственост е важна и защото дава максимална защита срещу продажба и смяна на предназначението. Администрира се от Министерството на културата, а частната държавна собственост - от областния управител.

"Има стъпка напред в това отношение - в договор с министерството областният управител на София ни е дал за безвъзмездно ползване таванските помещения и земята, но продължаваме да се борим за окончателното решение на проблема - всичко да е публична държавна собственост. Областният управител най-после е склонен да отстъпи, но вече втори месец чака отговор от министерството дали то подкрепя моето искане до него за това", каза Ковачева.

Кино "Одеон" - самолет без гориво

"Кино "Одеон" е друг пример за слабата ефективност от епизодичното целево финансиране, когато няма систематичен подход. Киното беше основно ремонтирано и дигитализирано.

"Ние заложихме нова програмация, в която филмотечният репертоар взаимодейства с премиерни артзаглавия. Партнираме с всички кинофестивали, организирани в София. На други филмови събития сме единствен домакин. Само за няколко месеца кино "Одеон" си върна култовия статус от миналото. Броят на зрителите скочи в пъти, съответно и приходите.

Обаче ние не можем да ги реинвестираме в поддръжката на киното, в реклама на програмите му, в съпътстващи интердисциплинарни събития, в гостувания на чужди филмотечни програми. Най-добре биха ме разбрали театралите, на които Филмотеката даже завижда, защото те получават субсидия върху всеки продаден билет, а ние не. С две думи, държавата инвестира в самолета "Одеон", но средства за горивото му не предвижда и засега юнашки го бутаме по пистата", отбеляза Ковачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още