IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks помага на Южна Корея да се справи с демографските си проблеми

Президентът на страната се опитва да насърчи компаниите да наемат повече жени

21:51 | 02.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато бившата учителка в детска градина Ким Сун Сунг се опитва отново да стане част от работната сила на Южна Корея, след като пет години е била у дома, отглеждайки децата си, се оказва, че задачата никак не е лесна. 41-годишната Ким се оказва или твърде възрастна или проблемът се крие в това, че дълго е била без работа, пише Bloomberg.

“Не беше лесно да си намеря прилична работа“, посочва Ким, която в момента е на 48 години и работи като консултант в частно училище в Сеул. „Не исках да приключа така, целият ми опит да бъде изгубен“.

Парк Гън Нуе, първата жена президент на страната, слуша. Нейната администрация обяви официално кои компании не предлагат достатъчно работни места на непълно работно време на жените. Сред тях се нарежда Hyundai Motor Co. Правителството похвали Starbucks, Samsung Electronics и Lotte Group за усилията им, насочени към подкрепата на жените.

Президентът обещава да повиши степента на участие на жените в работната сила до 61,9% до 2017 г. от 53,5% през 2012 г. Парк Гън Нуе предупреждава, че, ако не бъдат използвани всички икономически лостове, за да се случи това, последствията вероятно ще са много неприятни.

Демографските притеснения на Южна Корея могат да накарат страната да последва Япония в годините, в които дефлацията замрази печалбите от акции и доведе до пускането на суверенни облигации. Очаква се населението на Южна Корея, което е в трудоспособна възраст, да започне да се свива след 2016 г., сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Бариерите пред жени като Ким пък могат да забавят допълнително икономическия растеж и допълнително да увеличат задлъжнялостта на домакинствата.

Дефлацията

„Свиването на работната сила означава по-малко данъчни приходи и обтягане на публичните финанси. В икономика с подобни размери, това означава реален риск за кредитния рейтинг“, твърди Парк Сунг Уок, икономист от Korea Institute of Finance. “Корея се нуждае от повече работещи жени, а хората трябва да отложат пенсионирането си и да намерят втора работа“.

Миналата седмица министърът на финансите Чои Кунг Хуан предупреди, че Южна Корея може да се изправи пред дефлация, ако икономическият растеж забави темпа си. Потребителските цени нарастват с 1,4% през август спрямо същия период миналата година. Цените ще се увеличат с 1,8% тази година, а през 2015 г. - с 2,6 на сто, сочи консенсусната прогноза на анализаторите, запитани от Bloomberg.

Starbucks, Samsung

Парк има за цел да създаде 1,65 млн. нови работни места за жени до февруари 2018 г., когато завършва и мандатът ѝ. Шест от нейните министерства заявиха през февруари, че правителството ще насърчава заетостта на непълно работно време. Освен това ще помогне за подобряването на програмите за отглеждане на деца и насърчаване на обучението на майките, които искат отново да се върнат на работа.

Миналата година Starbuck Coffee Korea е наела 100 майки, които са спрели да работят след като са родили. През юни Hyundai пък е посочена като една от компаниите, които трябва да вземат пример от Samsung Electronics и Lotte, когато става дума за наемане и насърчване на жените.

Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Като видях заглавието, реших че са им направили нощни смени и стая за почивка, която се заключва от вътре :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още