IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks помага на Южна Корея да се справи с демографските си проблеми

Президентът на страната се опитва да насърчи компаниите да наемат повече жени

21:51 | 02.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Безработицата

Японският премиер Шиндзо Абе превърна насърчаването на жените в основна част от икономическата политика. Той планира да увеличи присъствието на дамите в парламента, а една от целите му е до 30 на сто от ръководните длъжности да са заети именно от жени до 2020 г. Подобно на Корея, Япония, която е втората по големина икономика в Азия, също е изправена пред проблеми като застаряването и намаляването на работната сила.

Южна Корея поддържа равнището на безработицата под 4%, докато растежа на БВП на страната се забавя, данните прикриват отсъствието на жените и нарастващата тенденция за временна заетост, разкрива в доклад Централната банка на Корея.

Желание за харчене

Стимулите могат да доведат до увеличение в участието на жените с около 8 процентни пункта, разкрива банката. Голямата реформа на пазара на труда трябва да повиши заетостта в Корея, а това ще подкрепи доходите на домакинствата, увереността и желанието им да харчат, твърди Матю Каркоста, икономист в Moody's Analytics.

Най-големият риск

„Свиването на работната сила е най-големият риск за икономическия растеж, както в средносрочен така и в дългосрочен план“, коментира Ким Кънг Су, бивш икономист в Bank of Korea. “Единственият начин да се противодействана на този риск е вливането на повече жени в работната сила“.

„Идеята е да се либерализират индустриите, свързани с услугите, които могат да наемат повече жени и по-млади работници“, твърди Уай Хо Леонг, икономист в Barclays. Според него в тези индустрии влизат туризмът, здравеопазването, образованието и софтуера, които търсят по-млади служители, отколкото фабриките.

Ако политиките на Парк проработят, за инвеститорите би било добре да помислят за купуването на акции и облигации на фирми за потребителски стоки, коментира Мун Хонг Чеол, стратег на Dongbu Securities.

Ако мерките наистина стимулират икономическия растеж, инвеститорите ще трябва да „стоят настрана от дългосрочните облигации“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Като видях заглавието, реших че са им направили нощни смени и стая за почивка, която се заключва от вътре :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още