IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добре печелещите музиканти в света?

Мадона заема първата позиция със своите 125 млн. долара, спечелени през 2013 г.

18:14 | 24.09.14 г.
<p>
	Тейлър Суифт. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тейлър Суифт. Снимка: архив Ройтерс

Във време, в което интернет дава възможност за стийминг, сваляне и мълниеносно разпространение на музика, за изпълнителите може да се окаже трудно да реагират адекватно на промените и същевременно да печелят. Навсякъде вече има толкова много музика, която е достъпна с едно кликване на мишката, а дните, в които хората купуваха албуми на физически носители, и музикалните магазини вече са към края на дните си.

Модерните технологии позволяват на групите и изпълнителите да спрат да се осланят на звукозаписни компании и да промотират музиката си сами. За меломаните изборът е огромен, но за музикантите става все по-трудно да задържат вниманието на феновете. Една песен бързо може да добие популярност в интернет, но скоро да се изгуби от музикалния склон, забравена толкова бързо, колкото е и станала известна, пише The Richest.

Като се има предвид всичко това, не е чудно, че голяма част от най-добре печелещите музикални изпълнители в света имат две общи неща – те са добре утвърдени, като част от тях имат кариера, продължаваща десетилетия, и не спират да ходят на турнета.

Именно турнетата са най-големият източник на приходи за музикантите днес. Ето защо списъкът на най-печелившите музиканти се променя всяка година спрямо това кой издава албум и кой ходи на турне.

Начело на класацията за 2013 г. застава не кой да е, а Кралицата на поп музиката Мадона, която е спечелила 125 млн. долара. Успехът ѝ се дължи на турнето „MDNA”, което донесе на певицата огромни приходи от продажбата на билети и на мърчъндайз. Освен това певицата увеличава състоянието си благодарение на модната си линия и собствените си парфюми.

Втората позиция остава за Лейди Гага, която е спечелила значително по-малко от Мадона – 80 млн. долара. Успехът певицата дължи на продажбите на албумите ѝ и световното турне „Born This Way”, което генерира 168 млн. долара преди Лейди Гага да отмени последната част от него заради проблеми със здравето.

Групата Bon Jovi остава трета, благодарение на своите 79 млн. долара, спечелени през 2013 г. , а четвъртата позиция е за кънтри музиканта Тоби Кийт.

В класацията присъстват и значително по-млади представители на музикалната сцена като Тейлър Суифт и Джъстин Бийбър, които се радват на множество почитатели, посещаващи турнетата им и купуващи техните албуми.

Пълният списък на десетте най-добре печелещи музиканти в света можете да видите в нашата галерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още