IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Inditex изненада анализаторите с добрите си резултати

Компанията за търговия на дребно се радва на ръст на печалбата и продажбите за първите 9 месеца от фискалната година

15:16 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Собственикът на магазините Zara – Industria de Diseño Textil (Inditex) отчете по-висока печалба и продажби от очакването за първите девет месеца от фискалната годината. Освен това компанията се радва на ускоряване на продажбите на облекло в навечерието на Коледа, пише Тhe Wall Street Journal.

Испанската компания за търговия на дребно обяви, че нетната ѝ печалба се увеличава до 1,69 млрд. евро между 1-ви февруари и 31-ви октомври. За сравнение година по-рано тя беше 1,69 млрд. евро.

Продажбите на Inditex пък нарастват със 7 на сто до 12,71 млрд. евро. Резултатите надхвърлят очакванията на анализаторите.

Продажбите през първите пет седмици от четвъртото тримесечие увеличават темпа си в сравнение с останалата част от годината, а онлайн продажбите и тези в магазините в местна валута нарастват с 14% между 1-ви ноември и 8-и декември.

Анализаторите приветстваха добрите резултати. Френската банка Societe Generale ги описа като „впечатляващи“, а според Bernstein те са „добро начало“ на коледния сезон. И двете компании твърдят, че акциите на Inditex вероятно ще поскъпнат в отговор на добрите новини.

Европейските търговци на дребно, включително британската Marks & Spencer, отчитат забавяне на продажбите на палта и други зимни дрехи през октомври. Причината за това е, че през този месец температурите бяха по-високи от обичайното за това време на годината.

Анализаторът на Bernstein Джейми Мериман подчертава способността на испанската компания да отговаря бързо на неблагоприятните условия, пред които е изправена, като мекото време.

През последното тримесечие печалбата на Inditex беше под натиска на отслабването на валутите в някои от най-големите пазари извън Европа. Този проблем вече не е толкова голям, макар че валутите в някои големи пазари като Русия продължават да спадат спрямо еврото през периода.

Брутният марж на Inditex се свива до 58,9%, в сравнение с 59,9% година по-рано.

През първите девет месеца от фискалната година Inditex отвори 230 магазина, а общият брой на търговските ѝ обекти стана 6 570, разположени в 88 държави на пет континента. През третото тримесечие компанията пусна онлайн магазини на Zara в Мексико и Южна Корея, благодарение на което вече има онлайн продажби в 27 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още