IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zara е готова да превземе Китай чрез продажби в Tmall

Компанията ще пусне стоките си за продажба през известната онлайн платформа, за да спечели по-голям пазарен дял

15:32 | 02.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След пускането на първия си уебсайт преди четири години Inditex SA поема пълен контрол над онлайн продажбите на водещата си марка Zara. За да затвърди позициите си в Китай, испанската компания за търговия на дребно планира да се сбогува с дял от печалбата си, пише Bloomberg.

През следващия месец Zara ще отвори онлайн магазин в Tmall, китайски уебсайт, собственост на Alibaba Group Holding, в който компании като Nike, Burberry Group и Gap продават стоките си. Tmall, който надмина Amazon.com, превръщайки се в най-големия онлайн магазин в Китай, работи с повече от 100 000 марки. Сайтът прибира 0,5 до 5% от средствата, събрани от продажби през платформата.

Zara е една от най-силните западни вериги за търговия на дребно в Китай. Компанията разполага с 456 магазина в страната. Но нейният двегодишен сайт Zara.cn не присъства дори в списъка на 10-те хиляди най-популярни уебсайтове в Китай. От своя страна, Tmall фигурира под номер седем, твърди компанията за анализ на данни Alexa.

"Търговците на дребно, които искат да започнат да продават онлайн в Китай, избират да направят това през Tmall заради по-голяма възможност да достигнат до своите клиенти“, коментира Джейми Мериман, анализатор на Sanford C. Bernstein & Co. “Не става дума толкова за рентабилност, а за възможностите за разширяване на пазарния дял“.

Alibaba събра 25 млрд. долара този месец в Ню Йорк в рамките на най-голямото първично публично предлагане в света.

Същевременно правителството на САЩ призовава другите сайтове на Alibaba Group – Alibaba.com и Taobao.com да вземат мерки срещу продажбата на фалшификати. Tmall също иска да се справи с проблема и за целта изисква търговците на дребно да оставят парични депозити като гаранция, че продуктите им не са фалшиви.

Боб Кристи, говорител на Alibaba, не е открит за коментар по темата.

Преди да започне работа с Tmall, се очакваше продажбите на Inditex в Китай да нараснат с около 20% през следващите няколко години, сочи прогноза на Barclays. Банката не е обновила прогнозата си, но нейният анализатор Кристодолус Чавиарас твърди, че сделката вероятно ще стимулира продажбите.

На Китай се падат 8 на сто от продажбите на Inditex според Societe Generale SA. Испанската компания не разкрива данните за продажбите си в различните страни. От своя страна, две от по-малките ѝ марки – Pull & Bear и Bershka, вече присъстват в Tmall.

Въпреки че Alibaba получава дял от печалбата на Tmall, тя позволява на търговците на дребно да контролират сами работата си с клиентите. Именно това привлича Inditex, твърди главният изпълнителен директор на търговеца на дребно Пабло Исла.

„Не е по-различно от онлайн продажбите през нашата собствена уеб страница, то е като отварянето на магазин в търговски център“, коментира той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още