IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Inditex пострадаха заради валутни изменения

Собственикът на Zara ще предложи на своите акционери сплит на ценните книжа в съотношение 1/5

10:50 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Елиминирайки ефектите от по-евтините валути, приходите от продажби на Inditex растат с 11% през тримесечието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Елиминирайки ефектите от по-евтините валути, приходите от продажби на Inditex растат с 11% през тримесечието. Снимка: Ройтерс

Печалбата и приходите на испанския моден гигант Inditex SA за първото тримесечие на 2014 г. пострадаха заради по-евтините валути на държавите извън ерозоната, където компанията майка на бранда Zara продава повече от половината си стоки, пише Wall Street Journal.

Нетната печалба на най-големия търговец на облекла в света по продажби се смъкна със 7,3% до 408 млн. евро от 438 млн. евро, колкото бе година по-рано. Приходите от продажби нараснаха с 4,3 на сто до 3,75 млрд. евро. Анкетираните от FactSet анализатори прогнозираха печалба за 394,6 млн. евро при приходи от 3,59 млрд. евро.

Приходите на големите търговски вериги, които продават всичко – от дезодоранти до слънчеви очила, се свиват заради волатилността на валутите на развиващите се пазари. Например, през април Unilever РLC съобщи, че възнамерява да повиши цените в развиващите се държави с цел да компенсира понижението в приходите заради неблагоприятните валутни разлики. Производителят на очилата Ray-Ban и Oakley - Luxottica Group SpA, също обвини валутните изменения за ниските си приходи.

Inditex, която притежава повече от 6 300 магазина в 87 страни, не е изключение. В Русия, която е третият най-голям пазар за компанията извън страните от еврозоната, рублата е поевтиняла с повече от 15% спрямо еврото. На друг голям пазар за испанския ритейлър – Турция, лирата е изгубила повече от 20% от стойността си спрямо единната валута.

Елиминирайки ефектите от по-евтините валути, приходите от продажби на Inditex растат с 11% през тримесечието. От компанията отбелязаха, че трендът продължава и в първите пет седмици на второто тримесечие.

„Доволните сме от този резултат, което означава, че компанията отчете силно оперативно представяне и задоволителен ръст на продажбите“, коментира междинните финансови резултати директорът „Финансови пазари“ в Inditex Маркос Лопез.

Освен това Inditex ще предложи на своите акционери сплит на ценните книжа, чрез който всяка съществуваща акция ще бъде заменена за пет нови. В първите часове на търговията на борсата в Мадрид книжата на Inditex повеждат печелившите в състава на основния индекс IBEX 35. Към 10:35 часа българско време компанията увеличава капитализацията си с 1,32 на сто до 111,7 евро за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още