IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Inditex гради бъдещето си

Собственикът на марката Zara разчита на много нови и по-големи магазини

16:18 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Пабло Исла показва новите складове на&nbsp;Inditex. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Пабло Исла показва новите складове на Inditex. Снимка: Ройтерс

В пустошта извън Мадрид най-големият моден гигант в света поставя основите, които ще подкрепят растежа му през следващото десетилетие, пише Wall Street Journal.

Там Inditex – собственикът на бранда Zara – излива 150 млн. евро (209 млн. долара) за строежа на нов логистичен хъб, който ще може да разнася около половин милион облекла на ден до магазините на компанията в 87 страни, на пет континента. Съставен от четири сиви склада, логистичният център ще започне да работи в рамките на няколко месеца, с което броят на центровете на Inditex в Испания ще стане 10.

По-високи разходи за дистрибуция, нови магазини и преобразяване на по-старите магазини на Zara повлякоха надолу печалбата на Inditex през четвъртото тримесечие на миналата година, сподели на пресконференция председателят и главен изпълнителен директор на компанията Пабло Исла.

През този период нетната печалба пада до 703 млн. евро от реализираните 708 млн. година по-рано. Приходите от продажби са нараснали с 4,7% до 4,8 млрд. евро. Маржовете на печалбата и продажбите извън еврозоната също са се влошили заради по-скъпото евро спрямо другите валути. 

За цялата 2013 г. Inditex отчита нетна печалба в размер на 2,38 млрд. евро в сравнение с положителния финансов резултат от 2,36 млрд. евро година по-рано. Годишните продажби са нараснали с 4,9% до 16,72 млрд. евро.

Продажбите в Испания скачат с 3% през втората половина на миналата година. От модния гигант разкриха, че планират увеличение на дивидента си за 2013 г. с 10% до 2,42 евро за акция -  повече от очакваното от анализаторите.

Inditex ще вложи 500 млн. евро в подобрение на логистиката си. Инвестицията би трябвало да позволи на концерна да отваря повече от един магазин на ден средно в продължение на години. Към 31 януари 2014 г. компанията на Амансио Ортега има 6 340 магазина по целия свят, което е повече в сравнение с 6 009 магазина година по-рано и два пъти повече от броя им през 2007 г. Компанията планира да открие още около 500 нови магазина през тази година и да затвори приблизително 100 по-малки.

Компанията инвестира все повече в по-големи магазини. Тази година тя планира да отвори нови магазини в Лос Анджелис, Маями и Хонконг и един във финансовия квартал на Ню Йорк, разкри Исла.

Но това далеч не е всичко - Inditex разширява своето онлайн присъствие. През 2015 г. онлайн магазини ще има в 27 страни, като плановете са такива да има и в Южна Корея и Мексико.

През последните шест седмици продажбите на Inditex са се увеличили с 12%. Това успокои инвеститорите, които през предходните месеци залагаха, че акциите на Inditex ще поевтиняват на фона на опасенията за забавяне на експанзията на компанията.

Снимки от новите складове вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още