fallback

Задава се тежка година за швейцарските производители на часовници

Решението на Швейцарската национална банка изненада неприятно компаниите

17:13 | 16.01.15 г. 5

Швейцарската национална банка (SNB) изненада неприятно производителите на луксозни часовници от страната, които тъкмо се подготвяха за пищни партита през следващата седмица по време на годишното часовникарско изложение в Женева, пише Bloomberg.

Решението да премахне минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро означава, че производителите на луксозни часовници в страната ще се сблъскат с една от най-трудните си години. Цената на акциите на Richemont, която притежава марки като Vacheron Constantin и IWC, спадна с 16 на сто вчера в Цюрих. Това е най-големият спад от повече от две десетилетия, след като франкът поскъпна с повече от 15% спрямо еврото.

"Това е абсолютно бедствие“, твърди анализаторът от Kepler Cheuvreux Джон Кокс. По думите му случващото се ще има негативно въздействие върху маржа на печалбата на производителите на луксозни часовници.

„Те ще трябва или да увеличат цените, или да намалят разходите си“, коментира експертът.

За една индустрия, известна с етикета „Произведено в Швейцария“, местното производство ще доведе до главоболия, когато разходите за създаването на часовници се увеличат.

Главният изпълнителен директор на Swatch Group AG Ник Хайек заяви, че SNB е изпратила „цунами“.

Шестнадесет от най-скъпите световни марки часовници, три четвърти от които се правят от Richemont, ще покажат новите си модели през следващата седмица на годишния Salon International de la Haute Horlogerie.

Производителите на часовници са похарчили 30 млн. франка (35 млн. долара) за маркетинг, свързан със събитието, посочва анализаторът на Bank Vontobel Рене Вебер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
fallback