IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се тежка година за швейцарските производители на часовници

Решението на Швейцарската национална банка изненада неприятно компаниите

17:13 | 16.01.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Швейцарската национална банка (SNB) изненада неприятно производителите на луксозни часовници от страната, които тъкмо се подготвяха за пищни партита през следващата седмица по време на годишното часовникарско изложение в Женева, пише Bloomberg.

Решението да премахне минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро означава, че производителите на луксозни часовници в страната ще се сблъскат с една от най-трудните си години. Цената на акциите на Richemont, която притежава марки като Vacheron Constantin и IWC, спадна с 16 на сто вчера в Цюрих. Това е най-големият спад от повече от две десетилетия, след като франкът поскъпна с повече от 15% спрямо еврото.

"Това е абсолютно бедствие“, твърди анализаторът от Kepler Cheuvreux Джон Кокс. По думите му случващото се ще има негативно въздействие върху маржа на печалбата на производителите на луксозни часовници.

„Те ще трябва или да увеличат цените, или да намалят разходите си“, коментира експертът.

За една индустрия, известна с етикета „Произведено в Швейцария“, местното производство ще доведе до главоболия, когато разходите за създаването на часовници се увеличат.

Главният изпълнителен директор на Swatch Group AG Ник Хайек заяви, че SNB е изпратила „цунами“.

Шестнадесет от най-скъпите световни марки часовници, три четвърти от които се правят от Richemont, ще покажат новите си модели през следващата седмица на годишния Salon International de la Haute Horlogerie.

Производителите на часовници са похарчили 30 млн. франка (35 млн. долара) за маркетинг, свързан със събитието, посочва анализаторът на Bank Vontobel Рене Вебер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 години
То тъй и за швейцарските шоколади. С тези триъгълни усти митничарите как ще ядат Своге ? :) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
1 от техните часовници струва понее 1 апартамент това нормално ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
Задава се тежка година за швейцарските производители на часовници****Живи да ги ожалиш ... няма да ядат по 500 г луканка на ден, а ше е 400 г... тц, тц, тц.... каква трагедия ... Ама тъй то, ..."дупе знае 2 и 200" е казал народа!...п.п. И преди съм казвал, че в глобален план, световната кризата се дължи на свърхконсумацията, която пък е плод на - глезотия (свърхзадоволеност), реклама и ... кредити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Забелязвате ли пропагандатата на етатистите - трябвало да се печатат пари за да се спаси народа от лошата дефлация. Дефлацията не е лоша - питайте пенсионерите лошо ли е спестяванията им за пенсия да не се обезценяват от инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Глупости. Пак ще правят същите печалби. Просто ще се случи дефлация - ако работят пазарните механизми. Спестяванията на хората ще струват повече - ще могат да си купят повече неща с тях.В случай, че коригират цените на крайния продукт (намалят ги съобразно поскъпването на валутата) няма да им се промени реалната печалба (разходите за труд би трябвало да паднат, обаче ако има дългосрочни трудови договори -това може и да не стане; цените на суровините също трябва да паднат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още