IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият договор на Beatles бе продаден за 75 000 долара

С него групата привлича вниманието на Браян Епщайн, който по-късно става нейн мениджър

16:12 | 20.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Heritage Auctions</em></p>

Снимка: Heritage Auctions

Първият договор със звукозаписна компания на Beatles бе продаден на търг в Ню Йорк за сумата от 75 000 долара, съобщава ВВС.

В резултат на договора от 1961 г. се появява сингъла My Bonnie, рокендрол версия на детска песничка.

Той е издаден докато групата все още се казва Tony Sheridan and the Beat Brothers, но привлича вниманието на Браян Епщайн, който става мениджър на бандата.

Договорът от шест страници е продаден от фонд на германеца Уве Блашке, колекционер на предмети, свързани с Beatles, починал през 2010 г.

В началото на 60-те години на миналия век Beatles редовно свирят в нощни клубове в германския град Хамбург, където е подписан и договорът. Бандата подгрява британския изпълнител Тони Шеридан в клуба Top Ten Club в Хамбург по същото време.

Договорът включва подписите на Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабаниста Пийт Бест, който по-късно е заменен от Ринго Стар.

„Ако не бяха прекарали известно време в Хамбург, нямаше да се превърнат в музикалната сила, която бяха“, заяви Дийн Хармейър, директор в Heritage Auctions, аукционната къща, продала договора.

„Ако не бяха записали My Bonnie, може би никога нямаше да привлекат вниманието на Браян Епщайн“.

Сингълът My Bonnie е пуснат на пазара само в Германия.

През следващата година с Браян Епщайн като техен мениджър Beatles записват Love Me Do, която се превръща в първия им хит с това име на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още