fallback

FIFA обяви разследване и срещу Франц Бекенбауер

Бекенбауер бе член на изпълнителната комисия при предоставяне на домакинството на световните купи на Русия и Катар

22:22 | 21.10.15 г. 5

Комисията по етика на FIFA потвърди в сряда, че са започнати разследвания срещу бившия член на изпълнителната комисия Франц Бекенбауер по обвинения за злоупотреби, съобщава Deutsche Welle.

70-годишният Бекенбауер бе част от изпълнителната комисия по времето, когато правата за домакинство на световните купи бяха предоставени на Русия и на Катар. Бекенбаур бе отстранен за 90 дни през юни, след като не успя да отговори на въпроси на Михаел Гарсия.

Разследването срещу Бекенбауер е предадено на съдебната камара за присъда от Ханс-Йоахим Екерт, етичния съдия на организацията. Разследването срещу Анхел Мария Вилар Лона, ръководител на испанската футболна федерация, също е в ръцете на Екерт.

Това е поредният скандал за германския фубтол след твърденията за „купуване на гласове“, с които да се гарантира право за домакинство на Световната купа през 2006 г. Бекенбауер бе ръководител на организационния комитет и бе в светлината на прожекторите заедно със сегашния президент на германската футболна асоциация Волфганг Ниерсбах.

„Никога не съм давал пари на никого, за да спечеля гласове за германско домакинство за Световната купа през 2006 г.“, заяви тази седмица Бекенбауер. „Сигурен съм, че няма друг член на комисията, който да е направил подобно нещо“.

Междувременно FIFA потвърди, че президентът Сеп Блатер, Жером Валке и президентът на UEFA Мишел Платини са обект на разследване.

Световният ръководен футболен орган заяви, че се надява резултатите и от двете разследвания да бъдат представени преди изтичане на 90-дневните наказания.

Всичко за скандала във ФИФА четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
fallback