fallback

FIFA призна купуването на гласове при избори на домакин за Световната купа

Световната организация по футбол предяви претенции за десетки милиони долари, иззети по време на разследването

15:16 | 16.03.16 г.

Световната организация по футбол FIFA за пръв път призна, че са били купувани гласове при избора на домакини за Световната купа. В същото време организацията предяви претенции да си върне обратно „десетки милиони долари“, получени чрез подкупи, които са иззети от американските федерални прокурори, съобщава Bloomberg.

FIFA е подала искане към главната американска прокуратора в Ню Йорк за връщане на голяма част от 190 млн. долара, иззети от футболни и маркетинг представители, признали се за виновни в обширното дело за корупция.

Още десетки милиони долари вероятно ще бъдат събрани от американските власти след обявяването на присъдите. Изземването вероятно ще се насочи и към десетки други представители, срещу които има повдигнати обвинения, но които не са се признали за виновни или оспорват екстрадиция.

FIFA твърди, че е станала жертва на отделни корумпирани лица въпреки критиките, че взимането на подкупи е било дълбоко заложено в културата ѝ при управлението на президентите Жоао Хавеланж и Сеп Блатер. Блатер бе принуден да напусне поста след 17 години управление заради сегашния скандал.

Обявлението сигнализира и промяна в стратегията на FIFA, която досега се опитваше да се дистанцира от скандала, обвинявайки регионални конфедерации извън нейния контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
fallback