IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FIFA призна купуването на гласове при избори на домакин за Световната купа

Световната организация по футбол предяви претенции за десетки милиони долари, иззети по време на разследването

15:16 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световната организация по футбол FIFA за пръв път призна, че са били купувани гласове при избора на домакини за Световната купа. В същото време организацията предяви претенции да си върне обратно „десетки милиони долари“, получени чрез подкупи, които са иззети от американските федерални прокурори, съобщава Bloomberg.

FIFA е подала искане към главната американска прокуратора в Ню Йорк за връщане на голяма част от 190 млн. долара, иззети от футболни и маркетинг представители, признали се за виновни в обширното дело за корупция.

Още десетки милиони долари вероятно ще бъдат събрани от американските власти след обявяването на присъдите. Изземването вероятно ще се насочи и към десетки други представители, срещу които има повдигнати обвинения, но които не са се признали за виновни или оспорват екстрадиция.

FIFA твърди, че е станала жертва на отделни корумпирани лица въпреки критиките, че взимането на подкупи е било дълбоко заложено в културата ѝ при управлението на президентите Жоао Хавеланж и Сеп Блатер. Блатер бе принуден да напусне поста след 17 години управление заради сегашния скандал.

Обявлението сигнализира и промяна в стратегията на FIFA, която досега се опитваше да се дистанцира от скандала, обвинявайки регионални конфедерации извън нейния контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още