IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: В Гватемала липсват 1 млн. долара от фонда на ФИФА

Провежда се разследване за „евентуалните престъпления“

15:09 | 30.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ройтерс: В Гватемала липсват 1 млн. долара от фонда на ФИФА

Около 1 млн. долара от ФИФА са изчезнали в Гватемала, предаде Ройтерс.

През 2015 г. Футболната федерация на страната е получила между февруари и октомври 1,1 млн. долара на девет транша от ФИФА, показват документи. Но в отчета за миналата година за бюджета на федерацията фигурират 1,5 млн., като от ФИФА са отчетени само 250 000.

Говорител на назначената от ФИФА комисия, управляваща Футболната федерация на Гватемала, е заявил, че се провежда разследване за „евентуалните престъпления“.

Припомняме, че през миналия месец високопоставени ръководители на футбола в Гватемала, сред които и бившият президент Браян Хименес, бяха арестувани. Бившият генерален секретар Ектор Трухийо пък беше задържан в САЩ.

Мащабният корупционен скандал във ФИФА започна през май 2015 г. В  дните преди конгреса на ФИФА бяха арестувани високопоставени ръководители, а разследването за корупция, финансови злоупотреби и измами се води предимно от властите в САЩ и Швейцария. В резултат на това преизбраният дни по-късно президент Сеп Блатер, който беше отстранен от поста си за 90 дни, докато тече разследването, организира нови избори. 

Преди седмици Комисията по етика на ФИФА потвърди, че са започнати разследвания срещу бившия член на изпълнителната комисия Франц Бекенбауер по обвинения за злоупотреби. 70-годишният Бекенбауер бе част от изпълнителната комисия по времето, когато правата за домакинство на световните купи бяха предоставени на Русия и на Катар. Бекенбаур бе отстранен за 90 дни през юни, след като не успя да отговори на въпроси на Майкъл Гарсия.

В края на декември Етичната комисия на световната футболна асоциация ФИФА блокира избора на настоящия председател Сеп Блатер и на президента на УЕФА Мишел Платини за по осем години. 

Всичко за скандала във ФИФА четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още