IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Investcorp преговаря за покупката на Милан за 1 млрд. евро

Европейските футболни клубове са в прицела на инвестиционни фирми, търсещи стабилна възвръщаемост

17:29 | 15.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/EPA/ALESSANDRO DI MARCO</em></p>

Снимка: БГНЕС/EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Най-големият мениджър на алтернативни активи в Близкия изток води ексклузивни преговори за покупката на италианския футболен отбор Милан, седемкратен европейски шампион и в миналото собственост на бившия премиер Силвио Берлускони, съобщи Bloomberg по информация от запознати с въпроса източници.

Investcorp, подкрепен от суверенния фонд на Абу Даби Mubadala Investment Co., преговаря с Elliott Management Corp. за закупуване на емблематичния клуб за 1 млрд. евро, твърдят източниците.

Представители на Investcorp, Elliott и AC Milan са отказали коментар.

Elliott Management пое контрола над Милан през 2018 г., след като предишният собственик Ли Юнхун от Китай не успя да плати задълженията си.

От големи отбори като английския Челси до отбори с по-малко международни почитатели, като белгийския Стандарт Лиеж и италианския Генуа, европейските футболни клубове са в прицела на инвестиционни фирми, търсещи стабилна възвръщаемост.

Парите от излъчване на футболни срещи продължават да се изливат в спорта и предвид предстоящото Световно първенство по футбол тази година има вероятност да бъде сключени повече сделки.

Investcorp разширява инвестициите си в различни региони от САЩ до Азия в стремежа си да увеличи активите под управление до 100 млрд. долара от около 40 млрд. долара в момента.

Фондът беше свален от фондовата борса в Бахрейн миналата година след почти четири десетилетия като публична компания - ход, който според него ще му даде гъвкавост за по-бързо разширяване. Mubadala Investment придоби 20% дял в Investcorp през 2017 г.

Откакто пое управлението на Investcorp през 2015 г., изпълнителният председател Мохамед Алардхи започна стратегия за растеж, която увеличи повече от четирикратно активите под управление. Други инвестиции на Investcorp в Италия включват Gucci, Riva и Dainese.

Значително отсъствие по отношение на инвестициите има в Германия, където правилата за собственост на професионалните футболни клубове не позволяват на търговски инвеститор да притежава повече от 49% от акциите с право на глас в отбор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още