IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с оценяването на големите диаманти

Gem Diamonds иска да направи по-прозрачен процеса на конвертиране на по-скоро незабележимите камъни в усъвършенствани продукти за бижутерите

13:17 | 31.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гигантските диаманти са сред най-дефицитните стоки на света. Дори да се открият нови екземпляри, като големия като топка за голф диамант с 357 карата, който бе намерен през тази година в Кралство Лесото в Южна Африка, има друг проблем. Да се определи стойността на такъв камък е най-малко толкова трудно, колкото и да се намери един от тези редки големи камъни, пише в свой анализ Bloomberg.

С оглед на този проблем специализираната в откриването и търговията на особено големи скъпоценни камъни компания Gem Diamonds Ltd. предприема необичайни мерки. Базираната в Лондон минна фирма прави това, което обикновено предприемат посредниците: някои камъни са изрязавани и полирани, а след това продавани, а чрез приходите от продажбата могат да се направят изводи относно потенциалната стойност на най-големите екземпляри. През септември паметният камък от Лесото постигна най-високата досега цена на такъв търг – в размер на 19,3 милиона долара. 

„Една точна оценка е невъзможна при такива камъни", казва мениджърът по продажбите на Gem Diamonds Брандън де Брун по време на интервю за Bloomberg в Антверпен, световната столица на търговията с диаманти.

„Почти е невъзможно да се оцени стойността на такива изключителнин камъни, имайки предвид, че оценката зависи много от цвета, чистотата и начина на изрязване и полиране“, заяви и Едуард Стърк, анализатор от Лондон в BMO Capital Markets.

От стотиците милиони диаманти, които са изровени през последните десет години от Земята, не повече от дузина са в категорията на камъни над 250 карата, показва анализ на Bloomberg на база на корпоративни данни от сектора. При подобни редки находки минните компании не винаги могат да бъдат сигурни дали действително са продали камъните за максимално възможната цена.

От друга страна предпочитаните от мултимилиардерите гигантски диаманти досега се противопоставят на спада в цените на по-малките екземпляри, което още повече подчертава значението за ценообразуването на компаниите. Да вземем за пример Lucara Diamond Corp – компанията намери през миналия месец вторият по големина досега открит диамант. Екземплярът с 1111 карата е с размерите на топка за тенис и се оценява от анализаторите на приблизителна цена от 60 млн. долара. От друга страна, цените на скъпоценните камъни на Gem Diamonds от над 10 карата са се понижили с около 5% през последната година, заяви главният изпълнителен директор Клифърд Елфик в началото на декември. По-малките камъни са поевтинели дори с до 30%.

Обикновено операторите на минните продават своите находки директно на специализирани фирми, които накъсват камъните на по-малки парчета. Те се полират и се доставят на търговците на едро и на бижутери.

По този начин на пазара с обем на глобалната търговия от около 80 млрд. долара е налице достатъчна сравнимост, за да се подредят ценово и по-малките, както и малко по-големите екземпляри.

Но при най-големите диаманти тази система не работи – защото минните компании обикновено не наемат собствени шлофивчици на диаманти и затова трудно може да се прецени колко парчета  от големите камъни могат да се обработят най-ефективно.

Gem Diamonds иска да промени това. В края на краищата именно тази компания намери четири от 20-те най-големи диаманта за последните десет години. Тя започна експериментално да шлифова и полира малка част от собствените си диаманти, за да направи по-прозрачен процеса на конвертиране на по-скоро незабележимите камъни в усъвършенствани продукти за бижутерите.

"Преди Gem да започне това производство, обществеността дори не бе информирана за откриването на такива големи диаманти", каза Уилям Ламб, главен изпълнителен директор на друга компания от сектора – Lucara, със седалище във Ванкувър, Канада. Именно Lucara откри най-големия камък за последния един век. „Gem проправи почвата за пазара на тези големи диаманти".

През последната година в диамантени мини по целия свят са били открити скъпоценни камъни за приблизително общо 125 милиона карата, става ясно от данните на Kimberley Process, която се занимава с популяризирането и обработката на необработени диаманти. Камъните не се търгуват на официален пазар, като търговията е значително по-неликвидна, отколкото на повечето други търгувани стоки.

Едно подобрено оценяване може да улесни значително сравнителния анализ в индустрията, тъй като се очаква да се откриват все по-големи диаманти. Повече от половината от най-големите камъни през последното десетилетие са намерени от Lucara през двете години след откриването през 2012 г. на мината Karowe в Ботсвана

Именно там е намерен и диамантът от 1111 карата от последния месец. Той е втори по големина в света след диаманта Кулинан, който е част от бижутата на британската корона и е от цели 3106 карата. Мината Karowe на Lucara се конкурира с тази на Gem Diamonds Ltd. в Лесото като източник на най-големите и най-добрите скъпоценни камъни в света. Досега рекорда за най-голям открит диамант през този век се държеше именно от Gem Diamonds Ltd. с 603-каратовия Lesotho Promise.  Ю

Най-големият открит диамант досега е 3106-каратовият Кулинан, намерен в Претория в Южна Африка през 1905 г. От него са направени „Голямата звезда на Африка“ и „По-малката звезда на Африка“, които са част от кралските бижута на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още